Resolutie 1930 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1930
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 juni 2010
Nr. vergadering 6339
Code S/RES/1930 (Document)
Stemming Voor: 14 Onth.: 0 Tegen: 1
Onderwerp Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk AUT Vlag van Bosnië en Herzegovina BIH Vlag van Brazilië BRA Vlag van Gabon GAB Vlag van Japan JPN
Vlag van Libanon LIB Vlag van Mexico MEX Vlag van Nigeria NGR Vlag van Turkije TUR Vlag van Oeganda UGA
Een van de belangrijkste grensovergangen tussen Grieks- en Turks-Cyprus in de Ledrastraat, Nicosia (foto: okt 2009).
Een van de belangrijkste grensovergangen tussen Grieks- en Turks-Cyprus in de Ledrastraat, Nicosia (foto: okt 2009).

Resolutie 1930 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 juni 2010 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad met veertien tegen één stem. Turkije gaf aan te hebben tegengestemd omdat de resolutie geformuleerd was alsof er slechts één regering was op Cyprus, terwijl het eiland al sinds 1963 geen eenheidsregering meer had en de facto uit twee landen bestond. Resolutie 1930 verlengde de VN-vredesmacht op Cyprus opnieuw met een half jaar[1].

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Cyprus voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse- en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet. In 2008 werd overeengekomen een federale overheid met één internationale identiteit op te richten, naast twee gelijkwaardige deelstaten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Cypriotische regering achtte een nieuwe verlenging van de UNFICYP-vredesmacht op het eiland wederom noodzakelijk. Een oplossing van het conflict moest echter van de Cyprioten zelf komen en er was een unieke mogelijkheid om tot een duurzame regeling te komen. Onderhandelingen waren in volle gang en er werd gehoopt dat er nog in 2010 een oplossing zou worden gevonden. Intussen waren vertrouwensmaatregelen uitgevoerd en werd gewerkt aan de opening van grenspunten tussen beide landsdelen op Cyprus.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad drong erop aan de opportuniteit die met de lopende onderhandelingen was gecreëerd ten volle benut zou worden en dat verdere vertrouwensmaatregelen werden genomen. Ook besloot ze het mandaat van UNFICYP opnieuw te verlengen, tot 15 december 2010. De Turks-Cyprioten werden ook opgeroepen het militaire status quo dat tot 30 juni 2000 bestond in Strovilia te herstellen.

Verwante resoluties[bewerken]