Resolutie 1873 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1873
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 mei 2009
Nr. vergadering 6132
Code S/RES/1873
Stemming
voor
14
onth.
0
tegen
1
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2009
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libië Libië · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Vietnam Vietnam
Het Argentijnse UNFICYP-kamp (foto: 1998).

Resolutie 1873 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 mei 2009 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Veertien leden van de Raad stemden voor en Turkije stemde tegen de resolutie die de VN-vredesmissie op Cyprus met een half jaar verlengde.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er leek eindelijk schot in de onderhandelingen over Cyprus te komen en de Grieks-Cypriotische en de Turks-Cypriotische leiders werden hiervoor geprezen. Ook langs de Groene Lijn bleef de toestand stabiel en het aantal incidenten was in dalende lijn.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de UNFICYP-vredesmacht op het eiland werd verlengd tot 15 december 2009. Beide partijen werden opgeroepen met UNFICYP samen te werken aan de demarcatie van de VN-bufferzone. De Turks-Cyprioten werden wederom opgeroepen het militaire status quo dat tot 30 juni 2000 bestond in Strovilia te herstellen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]