Resolutie 1847 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1847
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 december 2008
Nr. vergadering 6038
Code S/RES/1847
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
De VN-bufferzone die Cyprus doormidden snijdt.
De VN-bufferzone die Cyprus doormidden snijdt.

Resolutie 1847 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 12 december 2008 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de VN-vredesmissie op Cyprus met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 3 september 2008 waren in Cyprus allesomvattende onderhandelingen van start gegaan. Alle partijen moesten daaraan hun volle medewerking verlenen zodat er vooruitgang kon worden geboekt. Tot dan werden de Grieks- en de Turks-Cypriotische leiders alvast geprezen om het leiderschap dat ze toonden. Ook werden aangekondigde vertrouwensmaatregelen en de annulering van militaire oefeningen verwelkomd. Het was ook belangrijk dat de Groene Lijn geopend bleef. De situatie langsheen die lijn verbeterde en er waren minder incidenten.

Handelingen[bewerken]

Er werd aangedrongen om de door de onderhandelingen gecreëerde kans te grijpen. De Veiligheidsraad verlengde ook het mandaat van de UNFICYP-vredesmacht tot 15 juni 2009.

Bij de Turks-Cyprioten en het Turkse leger werd opnieuw aangedrongen het militaire status quo in Strovilia van voor 30 juni 2000 te herstellen.

Verwante resoluties[bewerken]