Resolutie 1796 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1796
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 januari 2008
Nr. vergadering 5825
Code S/RES/1796
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Nepal
Beslissing Verlengde de UNMIN-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
Het koninklijk paleis en de Hindoe-tempels in de stad Patan (foto: mei 2005).
Het koninklijk paleis en de Hindoe-tempels in de stad Patan (foto: mei 2005).

Resolutie 1796 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 23 januari 2008 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen en verlengde de VN-vredesmissie in Nepal met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Nepalese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen de Communistische Partij van Nepal, of de maoïsten, in 1996 uitgesloten werden nam zij de wapens tegen de autoritaire monarchie die Nepel toen was met als doel de stichting van een volksrepubliek. Dit conflict duurde tot 2006 en kostte zo'n 13.000 levens. In november 2006 werd een vredesakkoord gesloten en op vraag van Nepal werd in januari 2007 de VN-Missie in Nepal opgericht om op de uitvoering ervan toe te zien. Eind 2007 besloot het Nepalese parlement de monarchie af te schaffen en werd het land een republiek.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2006 was in Nepal een vredesakkoord getekend dat stipuleerde om het staakt-het-vuren om te zetten in een permanente vrede. In december 2007 was ook een 23-puntenakkoord bereikt over de verkiezing van een grondwetgevende vergadering op 10 april 2008.

Nepal had per brief gevraagd de UNMIN-missie in het land met zes maanden te verlengen. Die had reeds twee fasen van het verificatieproces voltooid.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op basis van die vraag, en op aanbevelen van de secretaris-generaal, werd het mandaat van UNMIN tot 23 juli 2008 verlengd. Alle partijen werden opgeroepen de uitvoering van het vredesakkoord gaande te houden en gebruik te maken van de ondersteuning van UNMIN.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]