Resolutie 1817 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1817
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 11 juni 2008
Nr. vergadering 5907
Code S/RES/1817
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Afghaanse Oorlog
Beslissing Vroeg internationale samenwerking tegen de drugshandel en toezicht op de handel in chemische stoffen om drugs te produceren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
De opiumexport vanuit Afghanistan.
De opiumexport vanuit Afghanistan.

Resolutie 1817 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 11 juni 2008 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie riep de landen op samen te werken tegen Afghaanse drugs door onder meer de handel in de chemische stoffen die nodig zijn om drugs te produceren nauwgezet op te volgen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Afghaanse Oorlog (2001-heden) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1979 werd Afghanistan bezet door de Sovjet-Unie, die vervolgens werd bestreden door Afghaanse krijgsheren. Toen de Sovjets zich in 1988 terugtrokken raakten ze echter slaags met elkaar. In het begin van de jaren 1990 kwamen ook de Taliban op. In september 1996 namen die de hoofdstad Kabul in. Tegen het einde van het decennium hadden ze het grootste deel van het land onder controle en riepen ze een streng islamitische staat uit.

In 2001 verklaarden de Verenigde Staten met bondgenoten hun de oorlog en moesten ze zich terugtrekken, waarna een interim-regering werd opgericht. Die stond onder leiding van Hamid Karzai die in 2004 tot president werd verkozen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Men bleef bezorgd om de veiligheid in Afghanistan en in het bijzonder de gewelddadige activiteiten van de Taliban, Al Qaida, illegale gewapende groepen en drugshandelaren. De Afghaanse overheid spande zich in in de strijd tegen de drugs. De uitroeiing van de drugsindustrie was een belangrijk onderdeel van het Afghanistan-Compact uit 2006. Men was ook bezorgd om de gestegen smokkel van chemische stoffen om heroïne te produceren. De meeste opium die in Afghanistan geteeld werd, werd nu in dat land zelf verwerkt.

Handelingen[bewerken]

Men was erg bezorgd om de opiumteelt, -productie en -handel en de schade aan de veiligheid, ontwikkeling en het bestuur van het land die veroorzaakt werd. Alle lidstaten werden opgeroepen meer samen te werken om hier iets aan te doen door bijvoorbeeld strenger toe te zien op de handel in de chemische stoffen die gebruikt worden om drugs te verwerken. Er werd aangedrongen alle uitvoer van deze stoffen online te registreren via het PEN Online-systeem. Dit systeem werd door het UNODC en het INCB opgezet, en hield in dat een land vanwaaruit chemicaliën werden uitgevoerd op voorhand het land van bestemming op de hoogte bracht.[1]

Verwante resoluties[bewerken]