Resolutie 1795 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1795
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 januari 2008
Nr. vergadering 5820
Code S/RES/1795
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Ivoorkust
Beslissing Verlengde de UNOCI-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
Het regeringsgebied (zuid), rebellengebied (noord) en de bufferzone (tussenin) in Ivoorkust.
Het regeringsgebied (zuid), rebellengebied (noord) en de bufferzone (tussenin) in Ivoorkust.

Resolutie 1795 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 15 januari 2008. Het was de eerste resolutie van 2008 en verlengde de VN-vredesmacht in Ivoorkust met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Op 6 november kwamen bij Ivoriaanse luchtaanvallen op de rebellen ook 9 Franse vredeshandhavers om. Nog die dag vernietigden de Fransen de gehele Ivoriaanse luchtmacht, waarna ongeregeldheden uitbraken in de hoofdstad Abidjan.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad had het Ouagadougou-Akkoord tussen president Laurent Gbagbo en rebellenleider Guillaume Soro en de benoeming van Soro tot Eerste Minister gesteund. De Raad veroordeelde ook elke poging om het vredesproces van koers te brengen, zoals de aanval tegen de Eerste Minister in Bouaké op 29 juni.

Handelingen[bewerken]

President Gbagbo en premier Soro hadden 2 supplementen bij het Ouagadougou-Akkoord getekend. De partijen in Ivoorkust werden opgeroepen deze en het akkoord zelf nu uit te voeren.

De Veiligheidsraad verlengde de mandaten van de UNOCI-vredesmacht en de Franse troepenmacht die deze ondersteunde tot 30 juli 2008 om de organisatie van vrije, open, eerlijke en transparante verkiezingen te ondersteunen.

Verwante resoluties[bewerken]