Resolutie 1808 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1808
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 april 2008
Nr. vergadering 5866
Code S/RES/1808
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
De Abchazische hoofdstad Soechoemi (foto: apr 2007).
De Abchazische hoofdstad Soechoemi (foto: apr 2007).

Resolutie 1808 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 april 2008 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de VN-waarnemingsmissie in Abchazië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het was van belang dat de scheiding van troepen en het staakt-het-vuren gehandhaafd bleven. Verder bleef er ook nood aan economische ontwikkeling in Abchazië om het leven van de mensen, en vooral vluchtelingen er te verbeteren.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Men verwelkomde de verbeterde veiligheid. Op alle partijen werd aangedrongen elkaars verzuchtingen inzake veiligheid ernstig te nemen, geweld en provocaties te mijden en geen niet-toegelaten militaire activiteiten te doen.

Ook werd opnieuw verwezen naar het "document over de basisprincipes voor de bevoegdheidsverdeling tussen Tbilisi en Soechoemi". Ten slotte werd het mandaat van de UNOMIG-waarnemingsmissie in het land verlengd tot 15 oktober 2008, en werd secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd in die tijd mee te zorgen voor vertrouwensmaatregelen en een betekenisvolle dialoog tussen de partijen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]