Resolutie 1839 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1839
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 9 oktober 2008
Nr. vergadering 5992
Code S/RES/1839
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 4 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
Kaart van Georgië met de regio Abchazië in groen en Zuid-Ossetië in roze aangeduid.

Resolutie 1839 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op 9 oktober 2008. Op aanraden van secretaris-generaal Ban Ki-moon verlengde men de UNOMIG-waarnemingsmissie in de Georgische regio Abchazië met vier maanden, nadat eerder dat jaar om de regio Zuid-Ossetië een conflict was uitgebroken, dat over was geslagen naar Abchazië.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aan het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs de grootste bevolkingsgroep waren. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchaziërs opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Zie Russisch-Georgische Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Begin augustus 2008 braken in de eveneens naar onafhankelijkheid strevende regio Zuid-Ossetië gevechten uit. Een groot offensief van het Georgische leger werd beantwoord met een Russische invasie, via zowel Zuid-Ossetië als Abchazië. Een paar dagen later trok Rusland zich na Europese bemiddeling terug en gingen EU-waarnemers toezien op de bufferzones rond Zuid-Ossetië én Abchazië.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Roept in herinnering al haar relevante resoluties inclusief resolutie 1808 van 15 april 2008 (S/RES/1808);
  • Neemt kennis van de rapporten van secretaris-generaal Ban Ki-moon van 28 juli (S/2008/480) en 3 oktober (S/2008/631);
  1. Besluit tot verlenging van het mandaat van de missie van de Verenigde Naties met een nieuwe periode eindigend op 15 februari 2009;
  2. Besluit om actief betrokken te blijven bij deze zaak;

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1839 op de Engelstalige Wikisource.