Resolutie 1841 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1841
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 15 oktober 2008
Nr. vergadering 5996
Code S/RES/1841
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Darfur
Beslissing Verlengde het panel van experts dat toezag op het wapenembargo tegen Darfur met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
De vlag van de SPLAM-rebellen in Zuid-Soedan.

Resolutie 1841 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 oktober 2008 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen en verlengde het waarnemingspanel dat toezag op het wapenembargo tegen Darfur met een jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Conflict in Darfur voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het was van belang dat een politiek proces op gang kwam om de vrede en stabiliteit in Darfur te herstellen. Het Darfur-Vredesakkoord kon als basis dienen voor een oplossing, maar men betreurde dat niet alle ondertekenaars het naleefden en dat niet alle partijen het hadden ondertekend. Men bleef bezorgd om het geweld, de straffeloosheid, de slechte humanitaire situatie en de veiligheid van burgers en hulpverleners. Alle partijen in Darfur werden opgeroepen de offensieve acties en gewelddadige aanvallen meteen te staken.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van het panel van experts dat toezag op het wapenembargo tegen de partijen in Darfur tot 15 oktober 2009. Het panel werd gevraagd haar activiteiten te coördineren met de hybridevredesmissie van de VN met de Afrikaanse Unie. Ten slotte werd op alle betrokken partijen aangedrongen mee te werken door het panel alle nodige informatie te bezorgen over de uitvoering van de met resolutie 1591 opgelegde sancties.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1841 op de Engelstalige Wikisource.