Resolutie 1818 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1818
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 13 juni 2008
Nr. vergadering 5911
Code S/RES/1818
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
Cyprus.

Resolutie 1818 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 13 juni 2008 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de VN-vredesmissie op Cyprus met een halfjaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het halfjaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de secretaris-generaal bleef de situatie rond de Groene Lijn in Cyprus rustig en daalde het aantal incidenten. Op beide partijen werd wel aangedrongen de spanningen niet te doen oplopen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de partijen werd aangedrongen allesomvattende onderhandelingen voor te bereiden. De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de UNFICYP-vredesmacht tot 15 december 2008.

Bij de Turks-Cyprioten en het Turkse leger werd ook nog eens aangedrongen het militaire status quo in Strovilia van voor 30 juni 2000 te herstellen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]