Resolutie 1850 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1850
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 16 december 2008
Nr. vergadering 6045
Code S/RES/1850
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Vroeg steun aan de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
De vlaggen van Palestina en Israël.
De vlaggen van Palestina en Israël.

Resolutie 1850 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 16 december 2008 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad met 14 tegen 0 stemmen en 1 onthouding van Libië. De resolutie vroeg internationale steun aan de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit die in het Amerikaanse Annapolis aan de gang waren.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Intifada voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 1987 en 1993 zorgde een spiraal van geweld ervoor dat honderden Palestijnen en Israëli's omkwamen. Toen dat laatste jaar de Oslo-akkoorden werden getekend was er weer hoop op een verbetering van de toestand. Er gebeurde echter nauwelijks iets. De bezetting bleef voortduren en de economische situatie verslechterde nog. Een bezoek van Ariel Sharon aan de Tempelberg op 28 september 2000 werd gezien als een provocatie en leidde tot zware rellen. Wat volgde was de Tweede Intifada, waarbij opnieuw vele duizenden omkwamen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herhaalde haar visie van twee democratische staten Israël en Palestina. Er kon pas vrede komen als er wederzijdse erkenning, geen geweld en terreur waren en er een tweestatenoplossing kwam.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad steunde de onderhandelingen die in november 2007 startten in Annapolis (VS). Die zouden in principe moeten leiden tot een vredesverdrag waarin alle openstaande kwesties worden opgelost. Alle landen werden opgeroepen bij te dragen aan die onderhandelingen, de Palestijnse Autoriteit te steunen en mee te werken aan de ontwikkeling van de Palestijnse economie en staat.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]