Resolutie 1828 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1828
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 juli 2008
Nr. vergadering 5947
Code S/RES/1828
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Conflict in Darfur
Beslissing Verlengde de UNAMID-vredesoperatie met de Afrikaanse Unie met 12 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
Darfur, Soedan.

Resolutie 1828 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 juli 2008 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie werd met veertien stemmen voor en de onthouding van de Verenigde Staten goedgekeurd. Ze verlengde de hybride vredesmacht met de Afrikaanse Unie in Darfur met een jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Conflict in Darfur voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was het zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad betreurde dat de veiligheids- en humanitaire situatie in Darfur een jaar na resolutie 1769 nog steeds verslechterde. Men was bezorgd over aanvallen op de bevolking en hulpverleners en het wijdverbreide seksueel geweld, alsook de spanningen tussen Soedan en Tsjaad. Men eiste dat de aanvallen op de bevolking en het gebruik van die bevolking als menselijk schild stopten.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de UNAMID-vredesoperatie werd verlengd met 12 maanden, tot 31 juli 2009. Er was een akkoord bereikt met Soedan over de troepen en tegen 31 december 2008 zou 80% ervan op het terrein moeten zijn. Men veroordeelde ook de aanvallen op UNAMID en eiste dat die zich niet zouden herhalen. Verder werd geëist dat alle partijen, en vooral de rebellen, deelnamen aan de gesprekken en dat al het geweld tegen vooral de bevolking zou stoppen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]