Resolutie 1828 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1828
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 juli 2008
Nr. vergadering 5947
Code S/RES/1828
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Conflict in Darfur
Beslissing Verlengde de UNAMID-vredesoperatie met de Afrikaanse Unie met 12 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso BUR Vlag van België BEL Vlag van Costa Rica CRC Vlag van Kroatië CRO Vlag van Indonesië INA
Vlag van Italië ITA Vlag van Libië LBA Vlag van Panama PAN Vlag van Zuid-Afrika RSA Vlag van Vietnam VIE
Darfur, Soedan.
Darfur, Soedan.

Resolutie 1828 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 juli 2008 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie werd met veertien stemmen voor en de onthouding van de Verenigde Staten goedgekeurd. Ze verlengde de hybride vredesmacht met de Afrikaanse Unie in Darfur met een jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Conflict in Darfur voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was het zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad betreurde dat de veiligheids- en humanitaire situatie in Darfur een jaar na resolutie 1769 nog steeds verslechterde. Men was bezorgd over aanvallen op de bevolking en hulpverleners en het wijdverbreide seksueel geweld, alsook de spanningen tussen Soedan en Tsjaad. Men eiste dat de aanvallen op de bevolking en het gebruik van die bevolking als menselijk schild stopten.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNAMID-vredesoperatie werd verlengd met 12 maanden, tot 31 juli 2009. Er was een akkoord bereikt met Soedan over de troepen en tegen 31 december 2008 zou 80% ervan op het terrein moeten zijn. Men veroordeelde ook de aanvallen op UNAMID en eiste dat die zich niet zouden herhalen. Verder werd geëist dat alle partijen, en vooral de rebellen, deelnamen aan de gesprekken en dat al het geweld tegen vooral de bevolking zou stoppen.

Verwante resoluties[bewerken]