Resolutie 1769 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1769
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 juli 2007
Nr. vergadering 5727
Code S/RES/1769
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Darfur
Beslissing Autoriseerde de UNAMID-vredesoperatie in Darfur.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
Darfur.

Resolutie 1769 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 juli 2007 met unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie autoriseerde een hybride vredesoperatie die samen met de Afrikaanse Unie was opgezet in de Soedanese regio Darfur voor een periode van een jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Conflict in Darfur voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle partijen in Soedan werden opgeroepen de inzet van de VN-Lichte- en Zware Ondersteuning bij de AMIS-vredesmissie van de Afrikaanse Unie en een hybridemissie in Darfur te vergemakkelijken. Soedan had reeds ingestemd met een VN-AU-hybridemissie in Darfur. De troepen daarvan moesten zo veel mogelijk uit Afrikaanse landen komen.

Men bleef bezorgd om de aanvallen op de bevolking en het wijdverspreide seksueel geweld en voor de veiligheid van hulpverleners. De partijen die de hulpverlening aan de bevolking hinderden werden veroordeeld. De Veiligheidsraad eiste ook dat er geen luchtbombardementen meer zouden zijn en dat daar geen vliegtuigen met VN-markeringen voor gebruikt zouden worden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde en mandateerde voor een periode van 12 maanden de UN/AU-hybrideoperatie UNAMID in Darfur. Die missie zou AMIS en de VN-eenheden bij AMIS opslorpen en bestaan uit 19.555 manschappen, waaronder 360 militaire waarnemers en verbindingsofficieren, en 3772 politiepersoneel, waarvan 19 politie-eenheden van 140 agenten.

UNAMID moest toezien op de aanwezigheid van wapens in Darfur die in overtreding waren van de maatregelen die met resolutie 1556 waren opgelegd. De missie werd ook geautoriseerd om zichzelf en hulpverleners te beschermen en de uitvoering van het Vredesakkoord van Darfur te ondersteunen, en dit met alle nodige middelen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1769 op de Engelstalige Wikisource.