Resolutie 1792 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1792
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 december 2007
Nr. vergadering 5810
Code S/RES/1792 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Liberia
Beslissing Verlengde het wapenembargo met 12 maanden; verlengde het panel van experts dat erop toezag met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van België BEL Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Ghana GHA Vlag van Indonesië INA Vlag van Italië ITA
Vlag van Panama PAN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Zuid-Afrika RSA Vlag van Slowakije SVK
De hoofdstad van Liberia: Monrovia (foto: dec 2006).
De hoofdstad van Liberia: Monrovia (foto: dec 2006).

Resolutie 1792 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 19 december 2007. De resolutie verlengde onder meer het wapenembargo tegen Liberia met een jaar. Ook het panel van experts dat schendingen van dat embargo onderzocht werd met een half jaar verlengd.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tweede Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Zijn dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996. Bij de verkiezingen in 1997 werd Charles Taylor verkozen en in 1999 ontstond opnieuw een burgeroorlog toen hem vijandige rebellengroepen delen van het land overnamen. Pas in 2003 kwam er een staakt-het-vuren en werden VN-troepen gestuurd. Taylor ging in ballingschap en de regering van zijn opvolger werd al snel vervangen door een overgangsregering. In 2005 volgden opnieuw verkiezingen en werd Ellen Johnson-Sirleaf de nieuwe president.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Eerder was beslist de sancties die met resolutie 1521 tegen Liberia waren opgeworpen inzake diamant en kaphout stop te zetten.

Handelingen[bewerken]

Op basis van de geboekte vooruitgang naar de voorwaarden die met die resolutie waren opgelegd werden het wapenembargo en de reisbeperkingen met 12 maanden verlengd. Ook de financiële sancties tegen de voormalige president die met resolutie 1532 waren opgelegd bleven van kracht. Het mandaat van het panel van experts dat schendingen van deze sancties onderzocht werd eveneens verlengd, tot 20 juni 2008.

Verwante resoluties[bewerken]