Resolutie 1749 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1749
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 maart 2007
Nr. vergadering 5650
Code S/RES/1749
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Rwanda
Beslissing Beëindigde de vereiste om alle wapenleveringen te meldden aan het 918-Comité van de Veiligheidsraad.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van België BEL Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Ghana GHA Vlag van Indonesië INA Vlag van Italië ITA
Vlag van Panama PAN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Zuid-Afrika RSA Vlag van Slowakije SVK
Rwanda.
Rwanda.

Resolutie 1749 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 28 maart 2007 en beëindigde de vereiste om alle wapenleveringen aan Rwanda te melden aan het 918-Comité van de Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rwanda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elite die de grote Hutu-minderheid wreed onderdrukte. Na de Rwandese onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met westerse steun werden zij echter verdreven. In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Rwanda vroeg dat de maatregelen die met resolutie 1011 in 1995 tegen het land waren opgelegd, een wapenembargo, zouden worden beëindigd.

Het was van belang dat alle landen ervoor zorgden dat wapens niet in handen van gewapende groepen terechtkwamen. De ontwikkelingen in Rwanda en het Grote Merengebied verliepen intussen in positieve zin.

Handelingen[bewerken]

Aldus besloot de Veiligheidsraad de maatregelen die hij had opgelegd met paragraaf °11 van resolutie 1011 (1995) (vereiste dat alle landen wapenexporten naar Rwanda meldden aan het 918-Comité en dat Rwanda wapenimporten registreerde en eveneens meldde aan dat comité) per direct te beëindigen.

Verwante resoluties[bewerken]