Resolutie 1749 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1749
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 maart 2007
Nr. vergadering 5650
Code S/RES/1749
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Rwanda
Beslissing Beëindigde de vereiste om alle wapenleveringen te meldden aan het 918-Comité van de Veiligheidsraad.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
Rwanda.
Rwanda.

Resolutie 1749 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 28 maart 2007 en beëindigde de vereiste om alle wapenleveringen aan Rwanda te melden aan het 918-Comité van de Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rwanda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elite die de grote Hutu-minderheid wreed onderdrukte. Na de Rwandese onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met westerse steun werden zij echter verdreven. In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Rwanda vroeg dat de maatregelen die met resolutie 1011 in 1995 tegen het land waren opgelegd, een wapenembargo, zouden worden beëindigd.

Het was van belang dat alle landen ervoor zorgden dat wapens niet in handen van gewapende groepen terechtkwamen. De ontwikkelingen in Rwanda en het Grote Merengebied verliepen intussen in positieve zin.

Handelingen[bewerken]

Aldus besloot de Veiligheidsraad de maatregelen die hij had opgelegd met paragraaf °11 van resolutie 1011 (1995) (vereiste dat alle landen wapenexporten naar Rwanda meldden aan het 918-Comité en dat Rwanda wapenimporten registreerde en eveneens meldde aan dat comité) per direct te beëindigen.

Verwante resoluties[bewerken]