Resolutie 1783 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1783
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 oktober 2007
Nr. vergadering 5773
Code S/RES/1783
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
De Westelijke Sahara.
De Westelijke Sahara.

Resolutie 1783 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 oktober 2007 en verlengde het mandaat van de VN-missie in de Westelijke Sahara met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren 1970 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara dat tot dan in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven.

Begin jaren 1990 kwam er een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen, waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herhaalde zijn oproep aan de partijen en landen in en rond de Westelijke Sahara om de impasse te doorbreken en verder te onderhandelen over een politieke oplossing. De Raad nam ook akte van het voorstel dat Marokko op 11 april had gedaan en verwelkomde de inspanningen van dat land. Verder werd akte genomen van het voorstel van Polisario een dag eerder. Intussen waren ook 2 onderhandelingsronden gehouden en hadden de partijen ingestemd deze voort te zetten.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De partijen werden aldus opgeroepen de onderhandelingen onvoorwaardelijk voort te zetten om tot een duurzame politieke oplossing te komen die zelfbeschikking voor de bevolking van de Westelijke Sahara inhield.

Verder werd het mandaat van de MINURSO-missie verder verlengd tot 30 april 2008.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]