Resolutie 1745 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1745
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 februari 2007
Nr. vergadering 5634
Code S/RES/1745
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Verlengde de UNMIT-vredesmacht met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
De uitslag van de parlementsverkiezingen in 2007.
De uitslag van de parlementsverkiezingen in 2007.

Resolutie 1745 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 22 februari 2007 en verlengde de VN-vredesmacht in Oost-Timor met een jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

In Oost-Timor waren belangrijke presidents- en parlementsverkiezingen op komst. Op 26 januari was een memorandum van overeenstemming getekend tussen Oost-Timor, de VN en Australië dat een coördinatieforum oprichtte om de veiligheidsactiviteiten te verbeteren.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNMIT-vredesmissie werd verlengd tot 26 februari 2008. Ook autoriseerde de Veiligheidsraad een versterking van de macht met 140 agenten om een bijkomende politie-eenheid te vormen.

Verwante resoluties[bewerken]