Resolutie 1793 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1793
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 21 december 2007
Nr. vergadering 5813
Code S/RES/1793 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Sierra Leone
Beslissing Verlengde het UNIOSIL-kantoor met 9 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van België BEL Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Ghana GHA Vlag van Indonesië INA Vlag van Italië ITA
Vlag van Panama PAN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Zuid-Afrika RSA Vlag van Slowakije SVK
De hoofdstad van Sierra Leone: Freetown.
De hoofdstad van Sierra Leone: Freetown.

Resolutie 1793 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 21 december 2007 en verlengde het geïntegreerd VN-kantoor in Sierra Leone tot september 2008.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Burgeroorlog Sierra Leone voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen 2 junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De secretaris-generaal beval aan het geïntegreerd VN-kantoor in Sierra Leone, UNIOSIL, met 9 maanden te verlengen om het land te blijven bijstaan bij het opbouwen van vrede en de voorbereiding van de lokale verkiezingen van juni 2008. Ook de president van het land had per brief om een verlenging gevraagd.

In augustus en september 2007 waren met succes parlements- en presidentsverkiezingen gehouden. Ook werden het leger en de politie van het land nog verder hervormd en versterkt.

Handelingen[bewerken]

Zo doende werd het UNIOSIL-kantoor dat in 2005 was opgericht met resolutie 1620 verlengd tot 30 september 2008. De Secretaris-Generaal werd gevraagd tegen 31 januari 2008 een eindstrategie voor te stellen met:

Hieropvolgend zou UNIOSIL opgevolgd worden door een geïntegreerd politiek VN-kantoor om verder mee te werken aan de vrede en de ondersteuning van donoren ter harte te nemen.

Verwante resoluties[bewerken]