Resolutie 1620 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1620
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 augustus 2005
Nr. vergadering 5254
Code S/RES/1620
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Richtte het VN-kantoor UNIOSIL op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2005
Permanente leden
Niet-permanente leden
Sierra Leone.

Resolutie 1620 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 augustus 2005 en richtte het geïntegreerde VN-kantoor in Sierra Leone op.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Secretaris-generaal Kofi Annan stelde voor om na de terugtrekking van de UNAMSIL-vredesmissie uit Sierra Leone tegen eind 2005 een geïntegreerd VN-kantoor op te richten om de overheid van het land te blijven bijstaan. Ook de president van Sierra Leone had de nood hieraan per brief naar voren gebracht.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De secretaris-generaal werd zodoende gevraagd dit kantoor, UNIOSIL, op te richten voor een initiële periode van twaalf maanden, te beginnen op 1 januari 2006. Het moest de Sierra Leoonse overheid onder meer verder helpen met het opbouwen van staatsinstellingen, het houden van verkiezingen in 2007 en het versterken van de ordehandhaving en het leger.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]