Resolutie 1600 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1600
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 mei 2005
Nr. vergadering 5173
Code S/RES/1600
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Ivoorkust
Beslissing Verlengde de UNOCI-vredesmissie met 1 maand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2005
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië · Vlag van Tanzania Tanzania
Het Huis van Afgevaardigden in Yamoussoukro.

Resolutie 1600 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 4 mei 2005 en verlengde de vredesmissie in Ivoorkust met één maand.

Achtergrond[bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Op 6 november kwamen bij Ivoriaanse luchtaanvallen op de rebellen ook 9 Franse vredeshandhavers om. Nog die dag vernietigden de Fransen de gehele vloot van de Ivoriaanse luchtmacht, waarna ongeregeldheden uitbraken in de hoofdstad Abidjan.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 24 januari 2003 en 30 juli 2004 hadden de partijen in Ivoorkust een akkoord getekend.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verwelkomde de beslissing van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo dat alle door de partijen van het akkoord voorgedragen kandidaten verkiesbaar als president zouden zijn. Die partijen werden nog opgeroepen te zorgen voor vrije, eerlijke en transparante algemene verkiezingen.

Ten slotte werd het mandaat van de VN-missie in Ivoorkust UNOCI en de toestemming voor de Franse troepen ter ondersteuning verlengd met één maand, tot 4 juni.

Verwante resoluties[bewerken]