Resolutie 1622 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1622
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 september 2005
Nr. vergadering 5259
Code S/RES/1622
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2005
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië · Vlag van Tanzania Tanzania
UNMEE-blauwhelmen in Eritrea.
UNMEE-blauwhelmen in Eritrea.

Resolutie 1622 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 13 september 2005 en verlengde de waarnemingsmissie op de Ethiopisch-Eritrese met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht wordt bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar anno 2009 wordt het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Permanente vrede tussen Ethiopië en Eritrea was pas mogelijk als de grens tussen beide landen volledig werd afgebakend. De uitvoering van de grenscommissie met deze taak bleef echter haperen. Ook was men bezorgd over het hoge aantal troepen nabij de tijdelijke veiligheidszone rond de grens.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de UNMEE-missie tot 15 maart 2006. Ook werd een hervorming van het militaire component geautoriseerd en mocht het aantal waarnemers worden opgetrokken met 10.

De 2 partijen werden opgeroepen de situatie niet te laten escaleren en te overwegen troepen terug te trekken. Ethiopië werd voorts opgeroepen de beslissing van de grenscommissie te aanvaarden. Op Eritrea werd aangedrongen de beperkingen op de UNMEE-politie in Asmara op te heffen.

De 2 landen werden ook opgeroepen hun onderlinge relaties te normaliseren door onder meer een dialoog te voeren. De voedselonveiligheid in beide landen stemde tot zorg. De lidstaten werden opgeroepen humanitaire hulp te blijven bieden. Eritrea werd opgeroepen alle beperkingen op hulpoperaties op te heffen.

Verwante resoluties[bewerken]