Resolutie 1810 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1810
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 25 april 2008
Nr. vergadering 5877
Code S/RES/1810
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Massavernietigingswapens
Beslissing Verlengde het 1540-comité met 3 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
Massavernietigingswapens.

Resolutie 1810 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 25 april 2008 en verlengde het 1540-comité, opgericht in resolutie 1540, met 3 jaar.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De proliferatie van kernwapens, chemische wapens en biowapens en de middelen om ze af te vuren vormden een bedreiging van de internationale vrede en veiligheid. De voorkoming hiervan mocht internationale samenwerking in de ontwikkeling van materialen, uitrusting en technologie met vreedzame doeleinden niet in de weg staan.

Niet alle landen hadden het rapport dat met resolutie 1540 uit 2004 gevraagd was aan het 1540-Comité geleverd. De uitvoering van die resolutie was een werk van lange adam dat samenwerking op alle niveaus vroeg. Er werden wel inspanningen geleverd, zoals de voorkoming van de financiering van proliferatie-activiteiten.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De beslissingen in en vereisten van resolutie 1540 werden herhaald. Ook werden landen die het gevraagde rapport niet hadden ingediend gevraagd dit onverwijld te doen. Alle landen werden verder op vrijwillige basis gevraagd een actieplan voor te bereiden met hun prioriteiten en plannen om resolutie 1540 uit te voeren. Landen die hulp nodig hadden werden aangemoedigd deze aan het comité te vragen.

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van het 1540-Comité met 3 jaar, tot 25 april 2011. Ook werd beslist dat het comité vanaf nu elke januari een jaarprogramma moest indienen. Ten slotte moest het tegen 24 april 2011 een rapport indienen over de uitvoering van resolutie 1540.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]