Resolutie 1843 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1843
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 20 november 2008
Nr. vergadering 6018
Code S/RES/1843
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Democratische Republiek Congo
Beslissing Versterkte de MONUC-vredesmacht.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
De provincies Noord- en Zuid-Kivu in de vroegere indeling van Congo.
De provincies Noord- en Zuid-Kivu in de vroegere indeling van Congo.

Resolutie 1843 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 20 november 2008 en versterkte de VN-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo met zo'n 3000 manschappen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De secretaris-generaal vroeg bijkomende capaciteit voor de MONUC-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo om er de vrede in Noord- en Zuid-Kivu te herstellen.

De Veiligheidsraad veroordeelde de opflakkering van het geweld in het oosten van Congo en eiste dat alle partijen een staakt-het-vuren opvolgden. Men was bezorgd om de verslechterende humanitaire situatie, gerichte aanvallen op de bevolking, seksueel geweld, de aanwerving van kindsoldaten en executies.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op aanbevelen van de secretaris-generaal autoriseerde de Veiligheidsraad een tijdelijke versterking van MONUC's militaire sterkte met 2785 manschappen en de politie-eenheid met 300 manschappen. Die mochten tot 31 december blijven maar zouden verlengd worden op basis van de toestand in de Kivu's.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1843 op de Engelstalige Wikisource.