Naar inhoud springen

Resolutie 1947 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1947
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 oktober 2010
Nr. vergadering 6414
Code S/RES/1947
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Vredesopbouwcommissie
Beslissing Vroeg de uitvoering van aanbevelingen die uit de evaluatie van de Commissie naar voren waren gekomen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda
Het Peres-vredeshuis in Jaffa, Israël (foto: feb 2010).

Resolutie 1947 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 oktober 2010 met unanimiteit van stemmen aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Met deze resolutie behandelde de Veiligheidsraad het rapport over de vijfjaarlijkse evaluatie van de Vredesopbouwcommissie en vroeg ze de uitvoering van de aanbevelingen erin[1]. Ter zelfder datum nam ook de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een gelijkaardige resolutie aan[2].

In 2005 richtte men de Vredesopbouwcommissie op die als adviesorgaan moest fungeren bij het bereiken van duurzame vrede na afloop van een conflict.

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan resolutie 1645.
  • Bevestigt het belang van vredesopbouw door de VN en verdere ondersteuningen en middelen voor dit werk.
  • Erkent de rol van de Vredesopbouwcommissie als intergouvernementeel adviesorgaan om de noden van landen die uit een conflict komen en naar vrede toegaan te ondervangen.
  1. Verwelkomt het rapport "Evaluatie van de Architectuur van de VN-Vredesopbouw" dat gebaseerd is op uitgebreide consultaties met lidstaten en andere betrokkenen.
  2. Vraagt alle VN-actoren de aanbevelingen in dat rapport ter harte te nemen om de effectiviteit van de Vredesopbouwcommissie nog te verhogen.
  3. Erkent dat het vredesopbouwende werk van de VN blijvende ondersteuning en middelen vereist.
  4. Vraagt de Vredesopbouwcommissie om in haar jaarlijkse rapporten de voortgang van de uitvoering van deze aanbevelingen weer te geven.
  5. Vraagt een nieuwe evaluatie binnen vijf jaar.
  6. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]
Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1947 op de Engelstalige Wikisource.
[bewerken | brontekst bewerken]