Resolutie 1927 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1927
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 juni 2010
Nr. vergadering 6330
Code S/RES/1927
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Breidde de MINUSTAH-vredesmacht uit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda
Het MINUSTAH-hoofdkwartier in Haïti de dag na de aardbeving.
Het MINUSTAH-hoofdkwartier in Haïti de dag na de aardbeving.

Resolutie 1927 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 4 juni 2010 met unanimiteit van stemmen aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Met de resolutie werd de VN-politiemacht in Haïti met 680 manschappen versterkt.[1]

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie MINUSTAH en Aardbeving Haïti 2010 voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Haïti wordt al sedert de jaren 1990 geplaagd door politieke chaos, corruptie en rebellen. In 2004 stuurde de VN de MINUSTAH-vredesmacht naar het land om de orde te handhaven.

In de jaren 2000 werd het land ook al veelvuldig getroffen door natuurrampen. Zo bracht een zware aardbeving het land, alsook de aanwezige VN-troepen, op 12 januari 2010 grote schade toe.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Ten gevolge van de zware aardbeving die Haïti in januari 2010 had getroffen waren nieuwe uitdagingen en gevaren ontstaan. De aanwezige MINUSTAH-vredesmacht moest zich blijven richten op de veiligheid en stabiliteit van het land. Er waren wel meer internationale inspanningen nodig om het functioneren van de staatsinstellingen en de basisdienstverleningen te garanderen.

De Haïtiaanse overheid had een Actieplan voor Herstel en Ontwikkeling opgesteld en op 31 maart 2010 was internationaal geld (~12,5 miljard over 10 jaar[2]) opgehaald via een donorconferentie. Haïti zelf moest echter de leidende rol in het herstelproces spelen.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde het tijdelijk zenden van 680 bijkomende politie-agenten boven op de ruim 3700 die reeds ter plaatse waren. Het belangrijkste objectief was de Haïtiaanse politie versterken.

MINUSTAH moest verder de bevolking van Haïti, en voornamelijk kwetsbare groepen als ontheemden, vrouwen en kinderen, helpen beschermen en de hulpoperaties ondersteunen. Ten slotte moest MINUSTAH ook de verkiezingen in Haïti helpen voorbereiden.

Verwante resoluties[bewerken]