Resolutie 2012 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 2012
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 oktober 2011
Nr. vergadering 6631
Code S/RES/2012
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Verlengde de MINUSTAH-vredesmacht met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van India India · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Vliegtuigen met hulpgoederen op de luchthaven van de hoofdstad Port-au-Prince enkele dagen na de aardbeving.
Vliegtuigen met hulpgoederen op de luchthaven van de hoofdstad Port-au-Prince enkele dagen na de aardbeving.

Resolutie 2012 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 14 oktober 2012 met unanimiteit van stemmen aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde de vredesmacht in Haïti met een jaar.[1]

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie MINUSTAH en Aardbeving Haïti 2010 voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Haïti wordt al sedert de jaren 1990 geplaagd door politieke chaos, corruptie en rebellen. In 2004 stuurde de VN de MINUSTAH-vredesmacht naar het land om de orde te handhaven.

In de jaren 2000 werd het land ook al veelvuldig getroffen door natuurrampen. Zo bracht een zware aardbeving het land, alsook de aanwezige VN-troepen, op 12 januari 2010 grote schade toe.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Haïti had grote vooruitgang geboekt sedert de aardbeving 22 maanden eerder. Voor het eerst kende het land ook een vreedzame overgang van een democratisch verkozen president naar een andere uit de oppositie. Ook de veiligheidssituatie was eerder al verbetert, waardoor al een deel van de MINUSTAH-missie kon worden teruggetrokken.

Er waren een eerste minister en een voorzitter van het hooggerechtshof aangesteld. Alle politieke actoren werden nu opgeroepen in dialoog te treden inzake onder meer veiligheid, budget, herstel, ontwikkeling, verkiezingen en hervormingen van het kiessysteem. Voorts kampte men nog steeds met 600.000 ontheemden die afhankelijk waren van hulpverlening en blootstonden aan ziekten en natuurrampen. Ook misdaadbendes bleven Haïti's stabiliteit bedreigen; sinds de aardbeving werd elke vorm van misdaad meer gepleegd.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van MINUSTAH werd verlengd tot 15 oktober 2012 met de intentie tot verdere verlenging. De missie mocht uit maximaal 7340 troepen en 3241 agenten bestaan. Haïti bleef wel zelf verantwoordelijk voor de stabilisatie van het land, met hulp van MINUSTAH.

Belangrijk waren nu een stabiele politieke omgeving en een vijfjarenplan voor de Haïtiaanse politie. MINUSTAH moest ook proberen meer vertrouwen onder de bevolking te krijgen. De Veiligheidsraad veroordeelde nog de ernstige misdaden die middels gewapend geweld werden gepleegd jegens kinderen, alsook de vele verkrachtingen en misbruiken van vrouwen en meisjes.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 2012 van de Engelstalige Wikisource.