Resolutie 2018 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 2018
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 oktober 2011
Nr. vergadering 6645
Code S/RES/2018
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Piraterij in de Golf van Guinee
Beslissing Veroordeelde de piraterij in de Golf van Guinee.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Niet-permanente leden
De Golf van Guinee.
De Golf van Guinee.

Resolutie 2018 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 oktober 2011. De resolutie veroordeelde de groeiende piraterij in de Golf van Guinee en vroeg de omliggende landen om gezamenlijke maatregelen.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Afrikaanse oostkust werd piraterij ook aan de westkust van het continent een steeds groter probleem. De aanvallers hadden het vooral gemunt op ladingen en werden steeds gewelddadiger. Omdat de kwestie de economische ontwikkeling van de landen rondom de Golf van Guinee in de weg stond drong een internationaal antwoord zich op.[2]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 2018 op de Engelstalige Wikisource.

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er rees bezorgdheid over piraterij en gewapende overvallen in de Golf van Guinee die de internationale scheepvaart en de economische ontwikkeling van de landen in de buurt bedreigden. De piraten namen ook gijzelaars en schuwden het geweld niet.

De landen rond de Golf van Guinee probeerden reeds hier iets aan te doen. Zo werd er al gezamenlijk op zee gepatrouilleerd. Ze hadden echter internationale bijstand nodig.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De piraterij in de Golf van Guinee werd door de Veiligheidsraad veroordeeld. De omliggende landen hadden een top gepland om actie te ondernemen. De Raad vroeg deze landen om de volgende punten op te nemen in hun strategie:

a. Nationale wetgeving die piraterij strafbaar stelt,
b. Een regionaal kader voor het delen van informatie en coördineren van operaties,
c. Internationale akkoorden inzake de veiligheid van scheepvaart opnemen in de nationale wetgevingen.

De internationale gemeenschap werd gevraagd deze landen bij te staan in de strijd tegen piraterij als zij daarom vroegen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]