Resolutie 1969 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1969
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 24 februari 2011
Nr. vergadering 6487
Code S/RES/1969
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Verlengde de UNMIT-vredesmacht met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van India India · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Het UNMIT-hoofdkwartier in Dili.
Het UNMIT-hoofdkwartier in Dili.

Resolutie 1969 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 24 februari 2011 en verlengde de VN-vredesmacht in Oost-Timor met één jaar.[1]

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn koloniën losliet werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en ontstond een oorlog waarna Oost-Timor door Indonesië werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid, waarbij het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De algemene stabiliteit van Oost-Timor door de verbeterde politieke- en veiligheidssituatie werd opgemerkt. Overheidsinspanningen teneinde samenwerking tussen de lokale- en nationale autoriteiten te bespoedigen werden verwelkomt. Ook inspanningen om alle politieke partijen de kans te geven bij te dragen aan zaken van nationaal belang werd verwelkomt. Het land werd wel aangespoord iets te doen aan de heersende straffeloosheid aangaande zware misdaden.

De overeenkomst van Oost-Timor met UNMIT uit december 2006 moest volledig worden uitgevoerd. De Raad uitte bezorgdheid over de aanstelling van 52 politie-officieren die van ernstige misdrijven werden beschuldigd. Het politieapparaat moest nog verder versterkt worden om de ordehandhaving in het land aan te kunnen.

Verder waren de economische- en daaraan verbonden sociale omstandigheden in Oost-Timor verbetert. Het was van belang dat het land stabiel bleef en dat in 2012 vreedzame, geloofwaardige en transparante verkiezingen konden worden gehouden. De UNMIT-vredesmissie speelde daarin een belangrijke rol.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van haar missie in Oost-Timor tot 26 februari 2012. UNMIT mocht, op vraag van de Oost-Timorese autoriteiten, meewerken aan de voorbereidingen van de geplande parlements- en presidentsverkiezingen. Oost-Timor moest ook blijven werken aan de hervorming van haar veiligheidsdiensten en onder andere de verantwoordelijkheden van leger en politie afbakenen. Ook moest aan de geloofwaardigheid en integriteit van de politie gewerkt worden door onder meer de aanklachten tegen officieren op te lossen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1969 van de Engelstalige Wikisource.