Resolutie 1985 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1985
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 10 juni 2011
Nr. vergadering 6553
Code S/RES/1985
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Noord-Korea's kernwapenprogramma
Beslissing Verlengde het panel van experts dat toezag op de sancties tegen Noord-Korea met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Niet-permanente leden
De Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang (foto: mei 2009).

Resolutie 1985 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 10 juni 2011 en verlengde het mandaat van het panel van experts toezag op de sancties tegen Noord-Korea met één jaar.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Noord-Korea voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in 1992 werd een akkoord gesloten over de bevriezing van Noord-Korea's kernprogramma. In het begin van de 21e eeuw kwam het land echter in aanvaring met de Verenigde Staten, die het bij de zogenaamde as van het kwaad rekenden. Noord-Korea hervatte de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten om ze af te dragen. In oktober 2006 voerde het land een eerste kernproef uit, in mei 2009 gevolgd door een tweede. Hieropvolgend werden sancties ingesteld tegen het land.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Middels resolutie 1874 was twee jaar eerder een panel van zeven experts opgericht om toe te zien op de economische sancties die tegen Noord-Korea waren ingesteld volgend op een door dat land uitgevoerde kernproef. Het mandaat van dat panel werd nu een tweede keer verlengd, tot 12 juni 2012. Het panel werd tevens gevraagd een werkplanning te bezorgen aan het middels resolutie 1718 opgerichte comité, waaronder het panel ressorteerde. Ten slotte werd er bij alle landen en andere betrokkenen op aangedrongen voluit mee te werken met het Comité en het panel van experts, in het bijzonder door alle relevante informatie die zij in hun bezit hebben aan te leveren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]