Resolutie 1989 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1989
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 juni 2011
Nr. vergadering 6557
Code S/RES/1989
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Sancties tegen Al Qaida.
Beslissing Splitste het sanctieregime tegen de Taliban af van dat tegen Al Qaida.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van India India · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Osama bin Laden omstreeks 1997-98. De voormalige leider van Al Qaida kwam medio 2011 om bij een Amerikaanse operatie op zijn verblijf in Pakistan.
Osama bin Laden omstreeks 1997-98. De voormalige leider van Al Qaida kwam medio 2011 om bij een Amerikaanse operatie op zijn verblijf in Pakistan.

Resolutie 1989 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 17 juni 2011 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie behandelde de sancties tegen Al Qaida nadat resolutie 1988 die tegen de Taliban had afgesplitst. Tot dan werden de leden van de Taliban en Al Qaida in resoluties gezamenlijk behandeld.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In de nasleep van de terreuraanslagen op 11 september 2001 waren sancties opgelegd tegen Al Qaida, dat de aanslagen had gepleegd, en de Taliban, die destijds Afghanistan bestuurden en Al Qaida steunden. De sancties hielden de bevriezing van banktegoeden, een inreisverbod en een wapenembargo in. In 2011 werden de sancties tegen beide groeperingen losgekoppeld en kreeg Al Qaida een eigen sanctieregime.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op aanbevelen van het 1267-Comité en het 1267-Waarnemingsteam werd nu een onderscheid gemaakt tussen Taliban- en Al Qaida-leden op de VN-sanctielijst. Doch voldeden sommige personen en groepen die aan de criteria in resolutie 1988 inzake de Taliban voldeden ook aan de criteria in deze resolutie.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De sancties die krachtens de resoluties 1333 (2000) en 1390 (2002) waren opgelegd tegen personen en groepen verbonden aan Al Qaida en opgelijst op de geconsolideerde sanctielijst (Taliban + Al Qaida) bleven van kracht voor personen en groepen op de lijst die, nadat Taliban-leden op een aparte lijst waren gezet, nu de Al Qaida-sanctielijst heet. Het mandaat van het Kantoor van de Ombudsman, gecreëerd middels resolutie 1904 en dat beslist over aanvragen om van de lijst te worden geschrapt, werd met achttien maanden verlengd. Ook het 1526-Waarnemingsteam werd met deze periode verlengd om het Comité en de Ombudsman bij te staan.

Bijlagen[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste bijlage werden de verantwoordelijkheden van het Waarnemingsteam dat onder leiding van het Comité werkte opgesomd. De tweede bijlage stond de procedure die het Kantoor van de Ombudsman moest volgen als het een aanvraag tot schrapping van de sanctielijst ontving.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]