Resolutie 2019 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 2019
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 16 november 2011
Nr. vergadering 6661
Code S/RES/2019 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Bosnië en Herzegovina
Beslissing Verlengde de autorisatie van de EUFOR-missie van de Europese Unie met 12 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina BIH Vlag van Brazilië BRA Vlag van Colombia COL Vlag van Gabon GAB Vlag van Duitsland GER
Vlag van India IND Vlag van Libanon LIB Vlag van Nigeria NGR Vlag van Portugal POR Vlag van Zuid-Afrika RSA
Bosnië en Herzegovina in Europa.
Bosnië en Herzegovina in Europa.

Resolutie 2019 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 16 november 2011. De resolutie verlengde de autorisatie van de EU's EUFOR-missie in Bosnië en Herzegovina opnieuw met een jaar[1].

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Alle partijen werden nog eens herinnert aan het status of forces-akkoord waarnaar in het vredesakkoord verwezen werd, en hun verplichting om het na te leven. Aan de uitvoering van dat vredesakkoord werd nog steeds gewerkt. Zo had Bosnië en Herzegovina haar strategie voor de terugkeer van vluchtelingen — cruciaal voor blijvende vrede — herzien. De veiligheidssituatie in dat land bleef nu al jaren rustig en stabiel en het land moest de richting van een modern democratisch Europees land uitgaan.

Handelingen[bewerken]

De lidstaten werden geautoriseerd om de Europese EUFOR ALTHEA-missie in Bosnië en Herzegovina nog eens twaalf maanden verder te zetten. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie behield eveneens haar hoofdkwartier ter plaatse ter ondersteuning. Diezelfde lidstaten werden verder geautoriseerd alle nodige maatregelen te treffen om het vredesakkoord af te dwingen, zichzelf te verdedigen tegen aanvallen of de dreiging daartoe en het luchtruim van Bosnië en Herzegovina te controleren.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 2019 op de Engelstalige Wikisource.
Bronnen, noten en/of referenties