Resolutie 2081 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2081
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 17 december 2012
Nr. vergadering 6889
Code S/RES/2081
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Verlenging ambtstermijn van 21 rechters.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2012
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guatemala Guatemala · Vlag van India India · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Togo Togo
Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Resolutie 2081 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 17 december 2012 met veertien stemmen voor en de onthouding van Rusland aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde de ambtstermijn van eenentwintig rechters van het Joegoslavië-tribunaal. Rusland onthield zich omdat het tribunaal te kampen had met systematische problemen die vertragingen en hogere kosten tot gevolg hadden en waar niets aan werd gedaan.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Met Resolutie 1966 uit 2010 had de Veiligheidsraad het Internationaal Residumechanisme voor Straftribunalen opgezet dat de taak van het Joegoslavië-tribunaal overneemt. Daartoe moet het tribunaal tegen eind december 2014 afgerond worden. De Joegoslavië-afdeling van het mechanisme is op 1 juli 2013 van start gegaan.

Intussen bleef de personeelsbezetting en -verloop bij het tribunaal problematisch.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen 15 april 2013 moest het tribunaal een plan indienen met betrekking tot het afronden van de werkzaamheden en de overgang naar het mechanisme.

Beslist werd om de ambtstermijn van volgende permanente beroeprechters te verlengen tot 31 december 2013 of tot afloop van hun zaak:

Alsook die van deze rechters:

De ambtstermijnen van volgende ad litem-beroeprechters werden tot 1 juni 2013 verlengd:

En die van volgende ad litem-beroeprechter tot 31 december 2013:

Ten slotte werden ook de ambtstermijnen van deze rechters tot 31 december 2013 verlengd:

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]