Resolutie 2064 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2064
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 augustus 2012
Nr. vergadering 6825
Code S/RES/2064
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Zuidelijk Libanon
Beslissing Verlengde de UNIFIL-macht in Zuid-Libanon met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2012
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guatemala Guatemala · Vlag van India India · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Togo Togo
Kaart van de Golan-hoogte met Ghajar op de Libanees-Syrische grens gemarkeerd (zwart kader).

Resolutie 2064 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is op 30 augustus 2012 aangenomen met unanimiteit van stemmen. De resolutie verlengde de in 1974 opgerichte UNIFIL-waarnemingsmacht in de Golan-hoogte opnieuw met een jaar. Secretaris-generaal Ban Ki-moon had een budget van €418 miljoen voorzien voor de periode juli 2012-2013.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Israëlische inval in Zuidelijk Libanon eind jaren 1970, stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijke VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven totdat de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden.

In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO. Midden 1985 begon Israël met terugtrekkingen uit het land, maar geregeld vonden nieuwe aanvallen en invasies plaats.

Op 12 juli 2006 brak een oorlog uit tussen Hezbollah uit Libanon en Israël die een maand zou duren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Libanon had zelf gevraagd om UNIFIL opnieuw te verlengen. Nog steeds werd de volledige uitvoering van resolutie 1701 uit 2006 nagestreefd. Hierbij werd de nadruk gelegd op het wapenembargo. Er bestond ernstige bezorgdheid over de schendingen van die resolutie. Voorts was het belangrijk dat alle partijen de Blauwe Linie respecteerden. De terreuraanslagen tegen UNFIL op 9 december 2011 werden streng veroordeeld.

UNIFIL's mandaat werd tot 31 augustus 2013 verlengd.

Alle betrokken partijen werden opgeroepen het staken van de vijandelijkheden te respecteren, de Blauwe Linie niet te schenden en samen te werken met de VN en UNIFIL.

Op Israël werd aangedrongen zich snel terug te trekken uit Noord-Ghajar.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]