Resolutie 2067 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 2067
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 18 september 2012
Nr. vergadering 6837
Code S/RES/2067
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Somalische burgeroorlog
Beslissing Vroeg dat de nieuwe president snel een regering zou vormen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2012
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guatemala Guatemala · Vlag van India India · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Togo Togo
Hassan Sheikh Mohamud tijdens een gesprek met de pers. Hij werd op 10 september verkozen en op 16 september 2012 aangesteld als president van Somalië.
Hassan Sheikh Mohamud tijdens een gesprek met de pers. Hij werd op 10 september verkozen en op 16 september 2012 aangesteld als president van Somalië.

Resolutie 2067 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd met unanimiteit aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 18 september 2012. De Veiligheidsraad was tevreden over de verkiezing van de nieuwe president van Somalië, Hassan Sheikh Mohamud, en vroeg dat hij snel een regering zou vormen.[1]

Achtergrond[bewerken]

In 1960 werden de voormalige kolonies Brits Somaliland en Italiaans Somaliland onafhankelijk en samengevoegd tot Somalië. In 1969 greep het leger de macht en werd Somalië een socialistisch-islamitisch land. In de jaren 1980 leidde het verzet tegen het totalitair geworden regime tot een burgeroorlog en in 1991 viel het centrale regime. Vanaf dan beheersten verschillende groeperingen elk een deel van het land en enkele delen scheurden zich ook af van Somalië. Toen milities van de Unie van Islamitische Rechtbanken de hoofdstad Mogadishu veroverden greep buurland Ethiopië in en heroverde de stad. In 2007 stuurde de Afrikaanse Unie met toestemming van de Veiligheidsraad 8000—later 12.000—vredeshandhavers naar Somalië. In 2008 werd piraterij voor de kust van Somalië een groot probleem. In september 2012 trad na verkiezingen een nieuwe president aan die met zijn regering de rol van de tijdelijke autoriteiten die Somalië jarenlang hadden bestuurd moest overnemen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het afgelopen jaar was in Somalië een voorlopige grondwet opgesteld en was een nieuw federaal parlement opgericht, al baarden berichten over intimidatie en corruptie bij het selectieproces hiervoor tot zorgen. Ook rapporten over financieel wanbeheer zorgden voor bezorgdheid.

De vele aanvallen op de Somalische overheid, de AMISOM-vredesmacht van de Afrikaanse Unie, VN-personeel en de bevolking door gewapende oppositiegroepen, buitenlandse strijders en vooral Al-Shabaab werden nogmaals veroordeeld. Het land moest met haar eigen veiligheidstroepen in samenwerking met AMISOM de veiligheid verbeteren en lokaal bestuur opbouwen in gebieden die op Al-Shabaab heroverd waren.

Recent waren de problemen met piraterij in Somalië afgenomen. Deze piraterij en overvallen op schepen bleven wel een probleem dat nog werd vergroot door de instabiliteit van Somalië. Ook de humanitaire crisis in het land bleef aanhouden. Noodhulp was hier belangrijk en misbruik ervan werd veroordeeld.

Handelingen[bewerken]

De nieuwe president van Somalië, de op 10 september 2012 verkozen Hassan Sheikh Mohamud, werd aangespoord zo snel mogelijk een regering en een eerste minister aan te stellen zodat kan begonnen worden met het herstel van de vrede. Ook moesten een volksraadpleging over de grondwet en algemene verkiezingen plaatsvinden.

De Raad stelde ook bereid te zijn maatregelen te treffen tegen zij die de vrede, stabiliteit en veiligheid van Somalië in de weg stonden. Intussen bleef AMISOM nodig voor de strijd tegen Al-Shabaab. Somaliës eigen leger moest hervormd worden zodat een volledige bevelstructuur en controle tot stand kwam.

De talrijke ernstige en systematische mensenrechtenschendingen die door Al-Shabaab en andere groepen werden gepleegd tegen de bevolking werden sterk veroordeeld. Ook werd van al die groepen geëist dat ze noodhulp aan de bevolking ongemoeid zouden laten.

Verwante resoluties[bewerken]