Resolutie 2065 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 2065
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 september 2012
Nr. vergadering 6831
Code S/RES/2065
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verlengde het UNIPSIL-kantoor met 7,5 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2012
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guatemala Guatemala · Vlag van India India · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Togo Togo
Sierra Leone.
Sierra Leone.

Resolutie 2065 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 september 2012 teneinde het VN-kantoor in Sierra Leone tot en met maart 2013 te verlengen. Hierop zou deze missie beëindigd worden.[1]

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Burgeroorlog Sierra Leone voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee achtereenvolgende militaire regimes aan de macht, waarvan vooral het laatste een schrikbewind voerde. Het werd eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begon begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 kwam het tot een einde van de gevechten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 17 november 2012 zouden in Sierra Leone presidents-, parlements- en lokale verkiezingen worden gehouden. Deze verkiezingen en de acceptatie van de resultaten ervan waren belangrijk voor de vrede in Sierra Leone. Het UNIPSIL-kantoor van de VN speelde een belangrijke rol bij de voorbereidingen.

Georganiseerde misdaad, waaronder witwassen en drugshandel, corruptie en de rondgang van handvuurwapens bleven problematisch in Sierra Leone. Het land werkte wel hard aan duurzame vrede, veiligheid en ontwikkeling.

Voorts waardeerde men het werk van de speciale rechtbank, die in april 2012 oud-president Charles Taylor veroordeelde voor oorlogsmisdaden.

Handelingen[bewerken]

UNIPSIL's mandaat werd tot 31 maart 2013 verlengd. De overheid, politieke partijen, media en bevolking in Sierra Leone werden opgeroepen bij te dragen aan een gunstig klimaat voor het houden van verkiezingen. De politie moest onpartijdig, proportioneel en efficiënt optreden tegen geweld tijdens en na de verkiezingen.

Verwante resoluties[bewerken]