Resolutie 1971 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1971
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 3 maart 2011
Nr. vergadering 6493
Code S/RES/1971
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Trok de UNMIL-manschappen die de Speciale Rechtbank bewaakten terug.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van India India · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Sierra Leone.
Sierra Leone.

Resolutie 1971 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 3 maart 2011 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie beëindigde de regeling waarbij troepen van de naburige vredesmacht in Liberia het Speciaal Hof voor Sierra Leone bewaakten[1].

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Burgeroorlog Sierra Leone voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee achtereenvolgende militaire regimes aan de macht, waarvan vooral het laatste een schrikbewind voerde. Het werd eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd maar begon begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 kwam het tot een einde van de gevechten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Door middel van resolutie 1626 had de Veiligheidsraad in 2005 250 militairen van de VN-missie in Liberia ingezet om de bewaking van het Speciaal Hof voor Sierra Leone te verzorgen. Deze manschappen waren geleverd door het Mongoolse contingent van die missie. Op 13 oktober 2010 werden de Verenigde Naties door het hof ingelicht dat de bewaking na februari 2011 niet langer nodig zou zijn, en op verzoek van Sierra Leone werd de terugtrekking nog uitgesteld tot eind februari of begin maart 2011.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad besloot de machtiging die hij in paragraaf °5 van resolutie 1626 aan UNMIL had gegeven in te trekken en vroeg UNMIL de manschappen uiterlijk 7 maart 2011 terug te trekken. Ook de machtiging om functionarissen van het hof te evacueren in noodgevallen werd ingetrokken. De Raad verklaarde ten slotte een succesvolle beveiliging van het hof door lokaal veiligheidspersoneel tegemoet te zien en vroeg het VN-kantoor in Sierra Leone de evacuatie van functionarissen op te nemen in zijn veiligheidsplannen.

Verwante resoluties[bewerken]