Resolutie 2007 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2007
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 14 september 2011
Nr. vergadering 6613
Code S/RES/2007
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Verlengde de aanstelling van de aanklager.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Niet-permanente leden
Serge Brammertz.

Resolutie 2007 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is een op 14 september 2011 aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Met deze resolutie stelde Serge Brammertz opnieuw aan als aanklager van het Joegoslavië-tribunaal, ondanks de beperking op de lengte van zijn ambtstermijn in het statuut van dat tribunaal.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

  • Herinnert aan resolutie 1786 uit 2007.
  • Houdt rekening met artikel °16 van het statuut van het Internationaal Tribunaal voor Voormalig Joegoslavië.
  • Overwoog de secretaris-generaals nominatie om Serge Brammertz opnieuw tot aanklager te benoemen.
  • Herinnert eraan dat het tribunaal middels resolutie 1966 was opgeroepen alles in het werk te stellen om zijn werkzaamheden tegen 31 december 2014 af te ronden.
  • Besluit Serge Brammertz niettegenstaande artikel °16 paragraaf °4 inzake de ambtstermijn van de aanklager opnieuw aan te stellen van 1 januari 2012 tot 31 december 2014, met de mogelijkheid tot een vroegtijdige beëindiging moest het tribunaal zijn werk eerder afronden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 2007 op de Engelstalige Wikisource.