Resolutie 2006 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 2006
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 september 2011
Nr. vergadering 6612
Code S/RES/2006
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Rwanda-tribunaal
Beslissing Verlengde de aanstelling van de aanklager.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van India India · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Een herdenkingsmuur aan de genocide in Gisozi.
Een herdenkingsmuur aan de genocide in Gisozi.

Resolutie 2006 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 14 september 2011 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde de aanstelling van aanklager Hassan Jallow tot eind 2014, ondanks de beperking op de lengte van zijn ambtstermijn in het statuut van dat tribunaal.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rwanda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elite die de grote Hutu-meerderheid wreed onderdrukte. Na de onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met Westerse steun werden zij echter verdreven. In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen. In 1994 werd het Rwanda-tribunaal opgericht om de daders van de genocide en andere mensenrechtenschendingen die dat jaar in Rwanda hadden plaatsgegrepen te berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan resolutie 1774 van 14 september 2007.
  • Houdt rekening met artikel °15 van het statuut van het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda.
  • Heeft de secretaris-generaals nominatie om Hassan Jallow opnieuw aan te stellen als aanklager van het tribunaal in overweging genomen.
  • Herinnert eraan dat resolutie 1966 het tribunaal had opgeroepen er alles aan te doen om zijn werk voor 31 december 2014 te voltooien.
  • Besluit Hassan Bubacar Jallow, niettegenstaande artikel °15 paragraaf °4 van het statuut inzake de lengte van de ambtstermijn van de aanklager, opnieuw als aanklager aan te stellen van 15 september 2011 tot 31 december 2014, met de mogelijkheid tot vroegtijdige beëindiging in het geval het tribunaal zijn werk eerder zou voltooien.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 2006 van de Engelstalige Wikisource.