Resolutie 1993 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1993
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 juni 2011
Nr. vergadering 6571
Code S/RES/1993
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Verlengde de ambtstermijnen van de rechters met 1,5 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van India India · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Goran Hadžić anno 1992. Hij was toen leider van de kortstondige Republiek van Servisch Krajina. Hij werd later beschuldigd van veertien aanklachten voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Goran Hadžić anno 1992. Hij was toen leider van de kortstondige Republiek van Servisch Krajina. Hij werd later beschuldigd van veertien aanklachten voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Resolutie 1993 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is een op 29 juni 2011 aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Met deze resolutie verlengde de Veiligheidsraad de ambtstermijnen van de rechters van het Internationaal Straftribunaal voor Voormalig-Joegoslavië tot eind 2012.[1]

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Middels resolutie 1966 was gevraagd dat het Joegoslavië-tribunaal eind 2014 afgelopen zou zijn — het tribunaal was al verlengd na eerdere vertragingen. Middels resolutie 1931 was een verdere verlenging van de ambtstermijnen van de rechters ook al reeds voorzien.

Handelingen[bewerken]

De ambtstermijnen van volgende permanente rechters werden verlengd tot 31 december 2012 of tot de afloop van hun zaak indien eerder:


Alsook de ambtstermijnen van volgende ad litem-rechters:


Alle landen, en vooral die van voormalig Joegoslavië, werden aangespoord tot een sterkere samenwerking met het tribunaal. De Veiligheidsraad vroeg vooral om de arrestatie van Goran Hadžić — hij was op dat moment de enige door het tribunaal aangeklaagde oorlogsmisdadiger die nog niet gevat was.

Verwante resoluties[bewerken]