Resolutie 2013 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 2013
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 oktober 2011
Nr. vergadering 6632
Code S/RES/2013
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Rwanda-tribunaal
Beslissing Stond een rechter toe deeltijds te werken en nog een ander beroep uit te oefenen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Niet-permanente leden
De Rwandese hoofdstad Kigali anno 2007.
De Rwandese hoofdstad Kigali anno 2007.

Resolutie 2013 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 14 oktober 2011 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie stond toe dat rechter Bakhtiyar Tuzmukhamedov (Rusland) deeltijds werkte en tegelijkertijd nog een ander juridisch beroep uitoefende. Er werd ook gesteld dat deze uitzondering eenmalig was en geen precedent schiep.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rwanda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elite die de grote Hutu-meerderheid wreed onderdrukte. Na de onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef zich voortslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met Westerse steun werden zij echter verdreven. In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen. In 1994 werd het Rwanda-tribunaal opgericht om de daders van de genocide en andere mensenrechtenschendingen die dat jaar in Rwanda hadden plaatsgegrepen te berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit ondanks de statuten van het tribunaal rechter Bachtiejar Toezmoechamedov toe te laten in deeltijd te werken en een ander juridisch beroep uit te oefenen tot 31 december 2011.
  2. Benadrukt dat deze uitzondering geen precedent is.
  3. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 2013 op de Engelstalige Wikisource.