Resolutie 2034 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 2034
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 januari 2012
Nr. vergadering 6704
Code S/RES/2034
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Internationaal Gerechtshof
Beslissing Moment voor verkiezing nieuwe rechter.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2012
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guatemala Guatemala · Vlag van India India · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Togo Togo
Awn Shawkat al-Khasawneh (foto: oktober 2011).
Awn Shawkat al-Khasawneh (foto: oktober 2011).

Resolutie 2034 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 19 januari 2012 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en legde het moment voor de verkiezing van een nieuwe rechter voor het Internationaal Gerechtshof vast[1].

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Awn Shawkat al-Khasawneh is een Jordaniër, geboren in 1950. Hij genoot een universitaire opleiding in Engeland, waar hij afstudeerde in geschiedenis en recht. Hij werkte vervolgens voor het Jordaanse ministerie van buitenlandse zaken en was betrokken bij vredesgesprekken tussen zijn land en Israël begin jaren 1990.

Al-Khasawneh werd aangesteld als adviseur van Koning Hoessein van Jordanië en was hoofd van het Koninklijk Hasjemitisch Hof. Hij bekleedde ook functies bij verscheidene internationale juridische instellingen.

Op 6 februari 2000 werd hij aangesteld als rechter bij het Internationaal Gerechtshof, waarvan hij tussen 2006 en 2009 ook vicevoorzitter was. In november 2008 werd hij herkozen voor een tweede ambtstermijn tot 5 februari 2018. Op 17 oktober 2011 werd hij door Koning Abdoellah II van Jordanië benoemd tot Eerste Minister van zijn land, nadat de vorige was afgetreden na beschuldigingen van corruptie.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Betreurt het ontslag van rechter Awn Shawkat al-Khasawneh, dat op 31 december 2011 inging.
  • Hierdoor ontstaat een vacature tot het einde van diens ambtstermijn.
  • Zoals voorgeschreven door de statuten moet de Veiligheidsraad hiervoor de verkiezingsdatum bepalen.
  • Beslist dat de verkiezing om de vacature op te vullen op 27 april 2012 zal doorgaan, tijdens de 66ste sessie van de Algemene Vergadering.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]