Roeland Hendrikx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artennina.jpg

Roeland Hendrikx (Hamont, 26 mei 1969) is een van de toonaangevende klarinettisten in België. Naast zijn rol als klarinet solo in het Nationaal Orkest van België, is hij een gepassioneerd pleitbezorger van kamermuziek. Als solist trad hij op met diverse binnen- en buitenlandse orkesten.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hendrikx studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij volgde masterclasses bij grote klarinettisten in o.m. Canada, Engeland en Frankrijk.

Hendrikx is sinds 2003 klarinet-solo van het Nationaal Orkest van België en was van 1998 tot 2003 verbonden aan het Symfonisch orkest van de Munt. In kamermuziek-verband trad hij op met vooraanstaande musici en ensembles, en dit voor prestigieuze concertreeksen. Hij verzorgde reeds talrijke opnames voor Radio 3 en Klara.

Roeland Hendrikx creëert regelmatig Belgische kamermuziek voor klarinet en tracht deze muziek ook te promoten. In 2001 won hij de « Jeanne & Willem Pelemansprijs » voor zijn inspanningen ter verspreiding van Belgische muziek.

Ook als solist is hij actief; hij werkte samen met Prima la Musica, I Fiamminghi, de Beethoven Academie, het Nationaal Orkest van België, het Vlaams Radio Orkest, het Limburgs Symfonieorkest Maastricht, Frascati Symphonic, de Georgia Philharmonic (VS), het Symfonisch Orkest van Litouwen en het Philharmonisch Orkest van Hagen in Duitsland, het Harmonieorkest van de Gidsen en dit onder meer in het kader van het Festival van Vlaanderen Limburg, dat hem in 1998 uitriep tot festivalster.

Hendrikx is docent klarinet aan het Conservatorium van Maastricht en de LUCA School of Arts (Lemmens) in Leuven. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses, onder meer in Japan, Singapore, Bangkok en de VS (“Manhattan School of Music” (New York), de ”De Paul University” (Chicago), “Long Beach University” ( LA), en in Atlanta aan de “Emory University” en “Georgia State University)”.

In 2014 richt hij het Roeland Hendrikx Ensemble op. Het ensemble spitst zich toe op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers met een hoofdrol voor de klarinet. Andere leden van het ensemble zijn Alexei Moshkov (viool), An Simoens (viool), Sander Geerts (altviool), Anthony Gröger (cello), Liebrecht Vanbeckevoort (piano).

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1999 Clarinet Sonatas: Copland, Martinu, Saint-Saëns, Poulenc, Tailleferre

Roeland Hendrikx & Steven Kolacny, De Kroon op het Werk

  • 2001 Works for Clarinet & String Quartet : Romberg, Reicha, Bärmann, Mozart.

Roeland Hendrikx & Arriaga String Quartet, De Kroon op het Werk

  • 2004 Johannes Brahms. Sonatas & Trio

Roeland Hendrikx, Jan Michiels, France Springuel, Academiezaal

  • 2005 Piet Swerts, Clarinet Quintet & 2nd String Quartet

Roeland Hendrikx, Tempera String Quartet, Phaedra Classics

  • 2010 W.A. Mozart, J. Brahms “clarinet quintets”

Roeland Hendrikx, Panocha String quartet, Phaedra Classics

  • 2010 P. Cabus, clarinet quintet

Roeland Hendrikx, Kryptos quartet, De Kroon op het Werk

  • 2015 W.A. Mozart. Kegelstatt Trio KV 498 & Clarinet Quartets after KV 317d and KV 374f

Roeland Hendrikx Ensemble (Roeland Hendrikx, Liebrecht Vanbeckevoort, Alexei Moshkov, An Simoens, Sander Geerts, Anthony Gröger), Etcetera Records

  • 2016 French Elegance. Roeland Hendrikx (klarinet) en Liebrecht Vanbeckevoort (piano). Werk van Saint-Saens, Debussy, Chausson, Poulenc, Widor, Gaubert. Etcetera Records.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]