Roeland Hendrikx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roeland Hendrikx
Roeland Hendrikx
Geboren 26 mei 1969
Geboorteplaats Hamont
Geboorteland Vlag van België België
Stijl Klassieke muziek
Beroep(en) Musicus, docent
Instrument(en) Klarinet
Label(s) Etcetera Records, Phaedra Records, EPR Classics
Ensemble(s) Roeland Hendrikx Ensemble
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Roeland Hendrikx (Hamont, 26 mei 1969) is een Belgisch klarinettist.

Na zijn opleiding in Leuven en Antwerpen (bij onder meer Walter Boeykens) vervolmaakte hij zich in Frankrijk, Canada, Engeland en Nederland bij o.m. Thea King, Charles Neidich en Guy Deplus. Hij was veertien jaar als klarinetsolo verbonden aan het Nationaal Orkest van België (Belgian National Orchestra) en daarvoor zes jaar aan het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg maar koos in 2017 resoluut voor een loopbaan als solist al blijft hij een gepassioneerd pleitbezorger van kamermuziek, onder meer met zijn eigen Roeland Hendrikx Ensemble.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Solist[bewerken | brontekst bewerken]

Hendrikx speelde als solist met Prima la Musica, Casco Phil, Boho Strings, I Fiamminghi, de Beethoven Academie, het Nationaal Orkest van België, het Vlaams Radio-orkest, het Limburgs Symfonieorkest Maastricht, Frascati Symphonic, de Georgia Philharmonic (VS), het Symfonisch Orkest van Litouwen, het London Philharmonic Orchestra, de Rheinische Philharmonie Koblenz, het Istanbul Festival Orchestra, het Philharmonisch Orkest van Hagen in Duitsland en het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen, Kaunas Symphonieorkest en dit onder meer in het kader van het Festival van Vlaanderen Limburg, dat hem in 1998 uitriep tot festivalster.

In oktober 2018 verscheen bij EPR Classic zijn registratie van de klarinetconcerto’s van Mozart en Finzi en het dubbelconcerto van Max Bruch die hij opnam met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Martyn Brabbins.

Kamermuziek[bewerken | brontekst bewerken]

Als kamermusicus speelde Roeland op prestigieuze concertreeksen en deelt hij het podium met gerenommeerde en gelijkgestemde partners zoals Liebrecht Vanbeckevoort, Severin von Eckardstein, het Danel Quartet, het Berliner Philharmoniker Streichquintett, het Panocha Quartet (Tsjechië), het Tempera Quartet (Finland), en het Vega String Quartet (VS). In 2015 richtte hij zijn eigen Roeland Hendrikx Ensemble op, dat zich toelegt op kamermuziek voor klarinet, strijkers en piano. Voor zijn cd-opname van het Klarinetkwintet van Piet Swerts kreeg Hendrikx van de Belgische pers de Caeciliaprijs voor de "Beste Belgische cd van het jaar 2005".

Roeland Hendrikx creëert regelmatig Belgische kamermuziek voor klarinet en tracht deze muziek ook te promoten. In 2001 won hij de "Jeanne & Willem Pelemansprijs" voor zijn inspanningen ter verspreiding van Belgische muziek.

Docent[bewerken | brontekst bewerken]

Hendrikx is docent klarinet aan het Conservatorium van Maastricht en de LUCA School of Arts (Lemmensinstituut) in Leuven. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses, onder meer in Japan, China, Colombia, Singapore, Bangkok en de VS onder meer aan de Juilliard School, Manhattan School of Music, de De Paul University (Chicago), Northwestern-universiteit, Yale-universiteit, Oklahoma University, Long Beach University (LA), en in Atlanta aan de Emory University en Georgia State University).

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2001: Works for Clarinet & String Quartet : Romberg, Reicha, Bärmann, Mozart.

Roeland Hendrikx & Arriaga String Quartet, De Kroon op het Werk

  • 2004: Johannes Brahms. Sonatas & Trio

Roeland Hendrikx, Jan Michiels, France Springuel, Academiezaal

  • 2005: Piet Swerts, Clarinet Quintet & 2nd String Quartet

Roeland Hendrikx, Tempera String Quartet, Phaedra Classics

  • 2010: W.A. Mozart, J. Brahms “clarinet quintets” Piet Swerts

Roeland Hendrikx, Panocha String quartet, Phaedra Classics

  • 2010: P. Cabus, clarinet quintet

Roeland Hendrikx, Kryptos quartet, De Kroon op het Werk

  • 2015: W.A. Mozart. Kegelstatt Trio KV 498 & Clarinet Quartets after KV 317d and KV 374f

Roeland Hendrikx Ensemble (Roeland Hendrikx, Liebrecht Vanbeckevoort, Alexei Moshkov, An Simoens, Sander Geerts, Anthony Gröger), Etcetera Records

  • 2016: French Elegance. Roeland Hendrikx (klarinet) en Liebrecht Vanbeckevoort (piano). Werk van Saint-Saens, Debussy, Chausson, Poulenc, Widor, Gaubert. Etcetera Records.
  • 2017: C.M. von Weber (Duo concertant, Gran Quintetto, variations on a theme of "Silvana"

Roeland Hendrikx Ensemble (Roeland Hendrikx, Liebrecht Vanbeckevoort, Alexei Moshkov, An Simoens, Sander Geerts, Anthony Gröger), Etcetera Records

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]