Rovaniemi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rovaniemi
Gemeente in Finland Vlag van Finland
Wapen van Rovaniemi
Kaart met de locatie van Rovaniemi
Situering
Landschap (maakunta) Lapland
Coördinaten 66°30'10,04"NB, 25°43'42,53"OL
Algemeen
Oppervlakte 7.581,37 km²
Inwoners
(2022)
64.535
(9 inw./km²)
Gemeentenummer 698
bron: Fins Bureau voor Statistiek

Rovaniemi (Noord-Samisch: Roavvenjárga) is het bestuurlijk centrum van het Finse landschap Lapin maakunta. De stad ligt vrijwel op de poolcirkel, waar twee rivieren, de Kemijoki en de Ounasjoki samenvloeien. De stad heeft ongeveer 35.000 inwoners. Op 1 januari 2006 werd de aangrenzende gemeente bij de stad gevoegd, waardoor de nieuwe gemeente 64.535 inwoners telt (2022) en een landoppervlakte van 7.581,37 km² heeft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De streek waar Rovaniemi ligt wordt waarschijnlijk al sinds de steentijd onafgebroken bewoond. Op grond van archeologische vondsten wordt aangenomen dat de streek in de

Rovaniemi in 1945
Uitzicht op Rovaniemi
Het centrum van Rovaniemi

In de 19e eeuw kende Rovaniemi een sterke groei. Die hing samen met het begin van het 'ontginnen' van de natuurlijke rijkdommen van Lapland, de bossen. De opkomende houtindustrie zorgde voor een toestroom van werkkrachten, waarvan Rovaniemi als handelscentrum kon profiteren. In 1938 werd de stad de 'hoofdstad' van Lapland.

Rovaniemi werd vrijwel compleet verwoest tijdens de Laplandoorlog, de oorlog tussen Finland en Duitsland in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog (1944). De stad werd na de oorlog geheel opnieuw opgebouwd naar een plan van de architect Alvar Aalto die zich daarbij baseerde op de vorm van een rendiergewei. Het geeft de stad enerzijds een moderne indruk, maar aan de andere kant is er wel erg veel grijs beton aanwezig. De snelweg E75 snijdt de stad in tweeën.

Economie en toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Als bestuurscentrum voor Lapland huisvest Rovaniemi veel overheidsinstanties. Daarnaast is de stad een centrum van toerisme. Het is immers niet alleen de hoofdstad van Lapland, maar ook de poort naar Lapland. Rovaniemi is de laatste grote stad als je vanuit het zuiden komt. Ten noorden ervan vindt men de uitgestrekte en ruige natuur.

De stad heeft een directe treinverbinding met Helsinki en verder heeft het een internationaal vliegveld (ook militair). Bovendien is de stad via de E75 aangesloten op het internationale verkeersnetwerk en heeft een busstation met verbindingen naar haast alle plaatsen in Lapland.

Rovaniemi is ook een studentenstad. Er is een universiteit, de Universiteit van Lapland en een Technische Hogeschool. Naar schatting zijn 10.000 van de 35.000 inwoners student.

Kerstman[bewerken | brontekst bewerken]

Wat Madrid is voor Sinterklaas, is Rovaniemi voor de Kerstman. Het grote verschil tussen beide is echter dat de residentie van de Kerstman voor kinderen daadwerkelijk te bezoeken is. Even buiten de stad op de poolcirkel ligt het Santa Park. Het is van ver te herkennen aan de autobussen vol toeristen, zelfs in de zomer, wanneer Rovaniemi een stopplaats is voor bustochten naar de Noordkaap. Een van de lokale voetbalclubs is ook naar de Kerstman vernoemd: FC Santa Claus.

Lordi[bewerken | brontekst bewerken]

Rovaniemi is de thuishaven voor de bekende band Lordi. Ze wonnen o.a. het Eurovisiesongfestival in Griekenland in 2006 met hun nummer Hard Rock Hallelujah. Er is ook een plein naar Lordi vernoemd. In 2014 ging de documentaire Monsterman in première over Lordi van de Finse regisseur Antti Haase. Deze documentaire won naast een prijs op het filmfestival van Austin Texas, ook een Finse filmprijs.

Voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Met RoPS heeft Rovaniemi een voetbalclub op het hoogste niveau van Finland. De club won in haar historie twee keer de Finse beker en haalde één keer de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerwinnaars. Daarnaast is er de club FC Santa Claus op het derde niveau.

Geboren in Rovaniemi[bewerken | brontekst bewerken]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rovaniemi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.