Naar inhoud springen

Ruige leeuwentand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruige leeuwentand
Ruige leeuwentand
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cichorieae
Geslacht:Leontodon (Leeuwentand)
soort
Leontodon hispidus
L. (1753)
Blad
Bloem
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ruige leeuwentand op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De ruige leeuwentand of wilde leeuwentand (Leontodon hispidus L.) is een vaste plant, die behoort tot de composietenfamilie en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. De plant komt van nature voor in Eurazië.

De plant wordt 15 tot 40 cm hoog, vormt een wortelrozet en heeft een wit behaarde, onvertakte stengel. De plant vormt oppervlakkige, kruipende wortelstokken. De wortelbladeren zijn langwerpig, veervormig bochtig gelobd tot gespleten en kaal of hebben gegaffelde haren. De bladsteel is gevleugeld.

De ruige leeuwentand bloeit van juni tot de herfst met gele bloemen. De randbloemen hebben meestal aan de onderzijde een blauwgrijze of roodachtige streep. De alleenstaande 2 tot 4 cm brede hoofdjes zijn voor de bloei geknikt. De behaarde omwindselblaadjes zijn 11 tot 15 mm lang.

De vrucht is een 2-4 mm lang, donkerbruin, recht nootje. De vrucht heeft een tweerijige pappus, die uit haren bestaat, waarvan de buitenste rij haren fijn getand zijn en de binnenste geveerd.

Ruige leeuwentand is in Nederland en België te vinden op matig vochtige, kalkrijke plaatsen in wegbermen, dijkgraslanden en kalkgraslanden. De soort kan zijn ingezaaid als component van een 'inheems' bloemenmengsel.

Plantengemeenschap

[bewerken | brontekst bewerken]

Ruige leeuwentand is een indicatorsoort voor het droog heischraal grasland (hn) op kalkrijke bodem en het mesofiel hooiland (hu) subtypes 'Glanshavergrasland' en 'Kamgrasgrasland op kalkrijke bodem', karteringseenheden in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Leontodon hispidus op Wikimedia Commons.