Naar inhoud springen

Rumbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door D'Arch (overleg | bijdragen) op 10 dec 2019 om 10:05. (Bron AUB voor de plotselinge stijging?)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rumbeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Rumbeke (België)
Rumbeke
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Roeselare Roeselare
Coördinaten 50° 56′ NB, 3° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,91 km²
Inwoners
(2007)
11.764
Overig
Postcode 8800
Detailkaart
Kaart van Rumbeke
Locatie in Roeselare
Portaal  Portaalicoon   België

Rumbeke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Roeselare. Het oude dorpscentrum ligt een tweetal kilometer ten oosten van het stadscentrum van Roeselare. Door nieuwe wijken en door bedrijventerreinen onder andere langs het kanaal Roeselare-Leie is de groeiende kern vergroeid geraakt met de stedelijke agglomeratie van Roeselare. De oostelijke grens van Rumbeke wordt gevormd door de snelweg A17/E403; direct daarna begint reeds het stedelijk gebied van Izegem.

Op het grondgebied van de voormalige gemeente Rumbeke liggen nog de gehuchten Zilverberg en Beitem, die beide ook een afzonderlijke parochie hebben.

Geschiedenis

Recente proefsleufonderzoeken (1997-2001) en een opgraving (2005-2006) brachten de lange bewoningsperiode van deze gemeente aan het licht. Een grafheuvel uit de bronstijd, Romeinse tegula (kan ook wijzen op middeleeuwse recyclage) en veel Karolingische scherven zijn de bewijzen hiervoor.

De oudste vermelding van Rumbeke is in de 12e eeuw als Rumbeca (brede beek). De parochie omvatte, naast Rumbeke, ook Oekene en Kachtem, welke laatste twee in 1143 werden afgesplitst. In 1889 splitste ook Beitem zich af, terwijl in 1935 ook Zilverberg een eigen parochie kreeg. Van 1116 tot 1559 was het patronaatsrecht van Rumbeke in handen van de Abdij van Sint-Bertinus te Sint-Omaars.

Rumbeke behoorde tot de Kasselrij Ieper. Er lagen vier heerlijkheden waarvan Rumbeke de belangrijkste was. Oorspronkelijk grafelijk bezit kwam het in de 13e eeuw aan de familie Van Wervik, vervolgens aan Van Nevele, Van Lichtervelde, Van Gistel en Van Antoing. In 1426 werd de heerlijkheid verkocht aan Segher van Langemeersch. en in 1479, via huwelijk, aan de familie De Thiennes. In 1649 werd de heerlijkheid verheven tot graafschap.

Tijdens de godsdiensttwisten werd te Rumbeke de kerk geplunderd. Van 1678-1713 was ook Rumbeke Frans bezit.

Vanaf de 16e eeuw was de vlasteelt, en ook de verwerking van vlas tot weefsels, van groot belang. Thuisspinnerij en thuisweverij kwam veel voor, maar tijdens de crisis van 1845-1847 emigreerden veel bewoners naar Frankrijk, waar de mechanisatie al verder gevorderd was. In de 2e helft van de 19e eeuw werd de cichoreiteelt van belang en ook diverse steenovens verschenen.

In 1849 werd een kantonnale weefschool opgericht. In 1906 werd de eerste mechanische weverij opgericht door Adolf Sioen. In 1899 vestigde zich de Société sous nom collectif Boucquey-Sabbe, welke in 1912 tot mechanisatie overging. Ook in 1912 werd de Lainière des Flandres opgericht. In 1928 verscheen een Jaquardweverij en in 1923 kwam een conservenfabriek in bedrijf, onder de naam Optima NV.

In 1918 liep het dorp zware schade op door beschietingen. Na de Tweede Wereldoorlog werd een tuinwijk aangelegd.

Bezienswaardigheden

Kasteel van Rumbeke
Zie Lijst van onroerend erfgoed in Rumbeke voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Natuur en landschap

Rumbeke ligt in Zandlemig Vlaanderen op een hoogte van 16 tot 38 meter. De omgeving is terk verstedelijkt. De Mandel en het Kanaal Roeselare-Leie zijn gelegen op het grondgebied van Rumbeke. Een belangrijk natuurgebied is het Sterrebos.

Sport

in Rumbeke werd na de Eerste Wereldoorlog een velodroom in openlucht aangelegd. Deze werd meermaals hersteld en is sindsdien gekend als de wielerpiste Defraeye-Sercu. Voetbalclub KSV Rumbeke is aangesloten bij de KBVB en speelde in haar bestaan twee jaar in de nationale reeksen.

Evenementen

De oudste jeugdverenging van Rumbeke genaamd KSA Rumbeke organiseert jaarlijks kermiscafé en nacht van den duvel in en rond hun centraal gelegen lokaal op de markt van Rumbeke. Vanaf 2004 organiseerde de Rumbeekse scouts jaarlijks het festival Parsipop, dat telkens een 500-tal bezoekers lokte maar dit evenement werd vervangen door Parsidance, dat telkens een 1500-tal bezoekers lokt

Bekende inwoners

Nabijgelegen kernen

Beveren, Roeselare, Zilverberg, Oekene, Kachtem