Rus (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rus
Greppelrus (Juncus bufonius)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Juncaceae (Russenfamilie)
Geslacht
Juncus
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rus (Juncus) is een geslacht van planten uit de russenfamilie (Juncaceae). De planten lijken oppervlakkig gezien op grassen. De bloembouw is bij russen lang zo sterk niet op windbestuiving ingericht als bij de grassen. Daardoor zijn de bloemen duidelijker als zodanig te herkennen en bij nadere bestudering zijn al snel de verschillende onderdelen van de bloem zoals tepalen, vruchtbeginsel met stijl en stempels en meeldraden te vinden. De tepalen zijn bruin of groen en kunnen een vliezige rand hebben. Een overeenkomst met grassen is de aanwezigheid van de smalle bladeren en scheden van waaruit de bladeren groeien. De bladeren van russen zijn priemvormig en onbehaard.

Het vruchtbeginsel is bovenstandig, het aantal meeldraden is drie tot zes en het aantal bloemdekbladen is zes. De vrucht van russen is een doosvrucht die veel zaden bevat.

In de Benelux groeien in het wild circa twintig soorten. Russen treden doorgaans op in natte tot vochtige pioniervegetaties. De meeste soorten zijn overblijvend en houden in dat geval in de winter hun groene bladeren.

Russen hebben voor grazende dieren weinig voedingswaarde. Als strooisel kunnen ze wel dienen.

Binnen dit geslacht komen bastaarden voor. De alpen-, zomp-, duin- en veldrus kunnen onderling kruisen, evenals biezenknoppen, draad-, pit-, noordse - en zeegroene rus. Ook de platte en zilte rus kunnen hybridiseren. Meestal zijn de hybriden onvruchtbaar, uitzonderingen daargelaten.

Soorten in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Juncus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.