Rust (Burgenland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rust
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Rust (Oostenrijk)
Rust
Situering
Deelstaat Vlag van de Oostenrijkse deelstaat Burgenland Burgenland
Coördinaten 47° 48′ NB, 16° 40′ OL
Algemeen
Oppervlakte 20,01 km²
Inwoners
(01-01-2020)
1.980
(93,5 inw./km²)
Hoogte 123 m.ü.A.
Overig
Postcode 7071
Gemeentenummer 1 02 01
Website rust.at
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Rust (Hongaars: Ruszt, Kroatisch: Rušta) is een statutaire stad in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland. De kleine historische stad is gelegen op de westelijke oever van het Neusiedler Meer, heeft ongeveer 1700 inwoners en een oppervlakte van 20,01 km². Bekendheid geniet het vooral door de vele ooievaars en als centrum van wijnbouw. Omgeving en stad worden gekenmerkt door een mild maar winderig klimaat. De plaats ligt in het uiterste oosten van Oostenrijk, bij de grens met Hongarije.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine Fischerkirche met fresco's uit de twaalfde eeuw en een barokorgel uit 1705 is het oudste en belangrijkste monument in de stad. Ze beschikt over een bijzondere akoestiek. De toren biedt uitzicht over het meer en de Hongaarse poesta. Vlakbij staat de Heiligen Dreifaltigkeits Kirche en ligt de Marktplatz. De oude binnenstad is geheel tot beschermd monument verklaard. Op daken en schoorstenen in de stad nestelen ooievaars.

Watersport[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf Rust voert een dijk door het riet naar het open water van het Neusiedler Meer. Daar zijn ligplaatsen voor zeiljachten en kan gezwommen en gezonnebaad worden.

Werelderfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Het Neusiedler Meer (Fertő) is in 2001 als cultuurlandschap op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De inschrijving omvat een gebied van 684 km² dat zich uitstrekt in zowel Oostenrijk als Hongarije. De gemeente Rust maakt er deel van uit.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rust (Burgenland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Rust (Burgenland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.