Salzburg (deelstaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Land Salzburg
Deelstaat van Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Ligging van Land Salzburg in Oostenrijk
Situering
Hoofdstad Salzburg
Coördinaten 48°NB, 13°OL
Algemeen
Oppervlakte 7154 km²
Inwoners
(01-01-2020)
558.410
(73,7 inw./km²)
Politiek
Gouverneur Wilfried Haslauer jr. (ÖVP)
Coalitie ÖVP
Grüne
NEOS
Overig
Districten 1 Statutarstadt
5 Bezirke
Gemeenten 119
ISO 3166-2 AT-5
Detailkaart
Onderverdeling van Salzburg
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Salzburg (Beiers: Soizburg of Lånd Soizburg) is een deelstaat (Bundesland) van Oostenrijk. De hoofdstad is de gelijknamige stad Salzburg, die tevens de grootste stad van de deelstaat is (149.997 inwoners). De deelstaat wordt ter onderscheiding van de stad ook Salzburgerland (Duits: Salzburger Land) genoemd.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Salzburgerland heeft een oppervlakte van 7154 km² (waarmee het de zesde van de negen deelstaten is). De deelstaat grenst aan Duitsland, Italië en de deelstaten Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Karinthië en Tirol.

In januari 2019 had de deelstaat Salzburg 555.221 inwoners en een bevolkingsdichtheid van 78 inwoners per km².

Onderverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Salzburg is onderverdeeld in 1 zelfstandige stad (Statutarstadt) en 5 districten (Bezirke).

Zelfstandige steden[bewerken | brontekst bewerken]

Districten[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuurders[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van gouverneurs van Salzburg

Landespräsidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Landeshauptleute[bewerken | brontekst bewerken]

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Tradities[bewerken | brontekst bewerken]

Samsonommegang in Mauterndorf

Salzburg herbergt veel verschillende gebruiken, waarvan sommige slechts (nog) in een enkele plaats gebruikt worden. Binnen de gehele deelstaat komt voorafgaand aan Kerstmis de Nikolaus met de Krampus. Een ontwikkeling in grotere steden of marktgemeenten zijn de georganiseerde Krampuslopen, waarbij de Krampusfiguren zich eerder richten naar fantasiekostuums uit de filmindustrie. Een van de weinige gebieden waar Krampusfiguren jaarlijks nog onder het motto "getreu dem Guten, alten Brauch" ("trouw aan het goede oude gebruik") op 5 en 6 december van huis tot huis trekken, is het Gasteinertal.

Jaarlijks komen in de Raunächten na Kerstmis Glöckler en Perchten, die tot doel hebben de boze geesten van de winter te verjagen (Winteraustreiben) en zo plaats te maken voor het nieuwe jaar. Bekend is onder meer de Pongauer Perchtenlauf.

Levendige zomergebruiken, in het bijzonder in Lungau, zijn de Prangstangen en de Samsonommegangen. In de stad Salzburg is de vijf dagen durende Rupertikirtag een van de bekendste volksfeesten in Oostenrijk. Dit evenement wordt jaarlijks door meer dan 100.000 personen bezocht.

Cultuurverenigingen en culturele evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Dachverband Salzburger Kulturstätten fungeert binnen de deelstaat als de overkoepelende vereniging en vertegenwoordiger van gemeenschappelijke culturele belangen. Officiële raadgevende commissies uit naam van de deelstaat zijn de Salzburgse Landes-Kulturbeirat (deelstaat-cultuuradviescommissie) en de Salzburgse Kulturdienst (cultuurdienst).

Grote culturele evenementen vinden voornamelijk plaats in de stad Salzburg. Tot de belangrijkste cultuurevenementen in de deelstaat behoren – naast traditionele evenementen van lokaal belang – de Rauriser Literaturtage (Raurische literatuurdagen, sinds 1971), het Internationale Jazzfestival Saalfelden (sinds 1979) en de Paul-Hofhaimer-dagen die in Radstadt plaatsvinden (oude en nieuwe muziek, sinds 1987).

Cultuurbevordering[bewerken | brontekst bewerken]

De staat Salzburg heeft verschillende culturele initiatieven genomen om de hedendaagse kunst te ondersteunen. Op het gebied van de literatuur zijn deze de Raurische literatuurprijs, de Georg-Trakl-prijs voor lyriek en de Jahresstipendien für Literatur (Jaarstudiebeurzen voor literatuur). Op het gebied van muziek, film en beeldende kunst zijn er de Großen Kunstpreis für Musik (Grote kunstprijs voor muziek), de Muziekprijs Salzburg en verschillende prijzen voor architectuur, keramiek, schilderkunst en grafiek.