S7 Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
S7 Airlines
Sibir Airlines S7
Logo
IATA

S7

ICAO

SBI

Roepletters

Siberian Airlines

Boeing 737-500 van S7 Airlines op luchthaven Tolmatsjovo
Opgericht Mei 1992
Hubs Novosibirsk-Tolmatsjovo
Moskou-Domodedovo
Irkoetsk
Tsjeljabinsk
Vloot 60 vliegtuigen
Bestemmingen 67
Alliantie Oneworld
Moederbedrijf S7 Group
Hoofdkantoor Novosibirsk, Rusland
Sleutelfiguren Vladislav Filjov (directeur)
Website http://www.s7.aero/
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

S7 Airlines (Russisch: эс сэвэн эйрлайнс; [es seven ejrlajns]), of Sibir Airlines S7, het vroegere Siberia Airlines (Russisch: Авиакомпания „Сибирь“; Aviakompanija "Sibir") is een Russische luchtvaartmaatschappij met haar hoofdzetel in Novosibirsk. Vanuit Novosibirsk, Moskou, Irkoetsk en Tsjeljabinsk voert ze passagiers-, vracht en chartervluchten uit zowel binnen Rusland als naar West-Europa en Azië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

S7 Airlines is in 1992 opgericht als Siberia Airlines in Ob, een stad in de omgeving van Novosibirsk. Het is de opvolger van de Tolmatsjovo-divisie van Aeroflot. Na een start met vluchten vanuit Siberië werd in 2000 Vnukovo Airlines uit Moskou overgenomen en werd daarmee de tweede maatschappij in grootte in Rusland. In 2004 volgde de inlijving van Chelyabinsk Airlines waardoor later Chelyabinsk Balandino Airport een belangrijk knooppunt van haar netwerk werd.

Alle vluchten vanuit Moskou worden uitgevoerd vanaf de luchthaven Domodedovo. In 2006 werd de naam Siberia Airlines gewijzigd in S7 Airlines. S7 Airlines heeft een 70%-belang in de Armeense Armavia.

Ernstige incidenten en rampen[bewerken | brontekst bewerken]

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

S7 Airlines Airbus A310

De vloot van S7 Airlines bestaat uit (december 2018):[4][5]

In 2008 kwamen de eerste vier A320 gelijk van de fabriek. In 2009 en 2010 zullen er nog 25 worden geleverd. In april 2009 kwamen er ook nog twee oude A320 bij de vloot. De hoofdzetel is in Novosibirsk in de luchthaven Tolmatsjovo.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • S7 Airlines
  • (en) S7 Airlines Info