SS-Hauptamt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van het SS-Hauptamt

Het SS-Hauptamt was het centrale hoofdbureau van de Schutzstaffel (SS). Het hoofdbureau werd in 1931 opgericht als SS-Amt en had als taak om diverse eenheden van de Allgemeine-SS te dirigeren. Leiders van het Hauptamt waren Curt Wittje (1934-1935), August Heissmeyer (1935-1939) en Gottlob Berger (1939-1945).

In 1933, toen de NSDAP aan de macht kwam, werd de naam gewijzigd in "SS-Oberführerbereichen". Tevens werden alle eenheden van de SS onder bevel van dit hoofdbureau geplaatst. In 1936 werd de naam veranderd in SS-Hauptamt. Deze naam behield het hoofdbureau tot de opheffing van de SS in 1945.

Het SS-Hauptamt was verantwoordelijk voor alle administratie met betrekking tot inzet van manschappen, promoties en het overplaatsen van personeel. Het hoofdbureau stond theoretisch gezien onder toezicht van het "Hauptamt Persönlicher Stab Reichsführer-SS", maar het bleef in de praktijk autonoom.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de medewerkers van het SS-Hauptamt veroordeeld als oorlogsmisdadigers. Vandaag de dag kunnen de officiële documenten van het SS-Hauptamt worden gevonden in Berlijn, waar het onder beheer staat van het Bundesarchiv.

Externe link[bewerken]